Onze dienstverlening is persoonlijk, scherp geprijsd en zeer uitgebreid. Wil jij weten wat wij voor je doen? Lees meer

Omgaan met de minpunten van uw woning

Bijna elke woning heeft er wel een paar: minpunten. Deze kleine of grote ergernissen kunnen de verkoop van uw huis of appartement in de weg zitten, als u er niet op de juiste manier mee omgaat. Maar de minpunten van uw woning hoeven geen spelbreker te zijn – in dit blog leest u hoe u potentiële kopers toch over de streep trekt.

Kleine gebreken? Pak ze aan!

U kent ze wel. De kleine slordigheden in huis waar u nooit aan toe komt. Dat gebroken tegeltje in de hal. De bel die hapert. Het beschimmelde hoekje kit in de badkamer. Een onafgewerkt lichtknopje, een losse plint… U bent er als bewoner zelf bijna blind voor geworden, maar dit soort kleine dingen kunnen een onverzorgde indruk maken op uw potentiële kopers. Gelukkig zijn ze makkelijk te verhelpen. Als uw woning in de verkoop gaat, is het dus zeker de moeite om ze aan te pakken. Doe dit zo snel mogelijk, het liefst nog voordat er foto’s gemaakt worden. Zo ziet uw woning er straks pico bello uit. Een nette afwerking en een schoon huis doen wonderen voor de eerste indruk.

 

Eerlijk duurt het langst

Sommige minpunten zijn te groot om aan te pakken bij een verkoop: u heeft misschien geen budget of tijd voor een nieuwe keuken, of wilt geen keuzes maken die de koper vaak liever zelf maakt. Over andere minpunten heeft u simpelweg geen controle. De ligging aan een drukke weg, buren, noem maar op. Openheid van zaken is de beste manier om met dit soort belangrijkere minpunten om te gaan. Maak er vooral geen geheim van en probeer niets te verdoezelen. Een koper met oprechte interesse komt vaak snel genoeg achter het probleem, en als u het heeft geprobeerd te verbergen zal hij opeens een stuk minder welwillend zijn. Dat komt uw onderhandelingspositie natuurlijk niet ten goede!

 

Verborgen gebreken

En er is nog een reden om open kaart te spelen: verborgen gebreken. Dit zijn problemen die het normale functioneren van de woning in de weg zitten. Bijvoorbeeld een rotte dakconstructie of een verstopt riool. Er zijn twee soorten verborgen gebreken: ernstige gebreken en gebreken die u bewust niet aan de koper heeft gemeld. Zelfs als de verkoop al rond is, kan de koper u aansprakelijk stellen voor de schade als hij zo’n verborgen gebrek ontdekt. Zonde, want vaak valt er gewoon te onderhandelen als u de problemen op tijd ter sprake brengt.

 

Houd het positief

Dat wil niet zeggen dat u onnodig veel aandacht op de minpunten van uw huis moet vestigen: houd het bij de feiten. Zo beïnvloedt u de koper niet negatief. Iedereen heeft tenslotte een eigen idee van wat een minpunt is, en hoe erg hij het vindt. De één vindt die drukke weg gevaarlijk voor de kinderen, terwijl de ander het juist fijn vindt dat de woning goed bereikbaar is. Geef uw kopers dus de ruimte om zelf een mening te vormen over alle eigenschappen van uw huis. Bij de bezichtiging kunt u natuurlijk wel zorgen dat potentiële kopers met een positieve indruk weggaan: maak uw huis netjes en schoon, zet koffie of bak een geurige taart, en zorg voor een fijne temperatuur en vriendelijke ontvangst. En vergeet niet om de pluspunten van uw huis goed in het zonnetje te zetten!

Deel dit artikel:

Recente artikelen