Onze dienstverlening is persoonlijk, scherp geprijsd en zeer uitgebreid. Wil jij weten wat wij voor je doen? Lees meer

Onderhandelen en het voordeel van eigen geld

Wie herinnert zich nog de zorgelijke woningmarkt van 4 á 5 jaar geleden? Kopers hadden het voordeel aan hun zijde en konden vraagprijzen in alle rust uit onderhandelen. Hoe anders is dat nu! In de grote steden is de markt behoorlijk overspannen en kopers buitelen over elkaar heen. Goed nieuws voor de woningeigenaar uiteraard. Maar hoe krijg je als koper een voet tussen de deur als er zo veel geïnteresseerden met jou zijn? De inbreng van eigen geld kan in zo’n geval uitkomst bieden.

Het onderhandelingsproces

In een relatief rustige markt is er ruimte en tijd voor onderhandeling. Iemand brengt een bod uit dat meestal onder de vraagprijs ligt. Dan volgt de onderhandeling, waarbij koper en verkoper elkaar ergens daar tussen in ontmoeten. Ook worden er tijdens dit proces afspraken gemaakt over zaken als de transportdatum en het financieringsvoorbehoud. Het financieringsvoorbehoud houdt in dat de koper een aantal weken (meestal 4 tot 6 weken) de tijd krijgt om een hypotheek af te sluiten. Lukt dit niet, dan kan de koper onder de koop uit en moet de verkoper zijn woning weer opnieuw te koop zetten.

 

Het onderhandelingsproces in een overspannen markt

In een overspannen markt werkt dit proces vaak anders. De animo voor een huis is in een overspannen markt zo groot dat er (hoe frustrerend ook) geen ruimte is om af te tasten. De verkoper vraagt vaak alle geïnteresseerden eenmalig een bod (lees eindvoorstel) uit te brengen. Dat noemen we een ‘inschrijving’. Daar hoort niet alleen een bedrag bij, maar ook de gewenste transport datum en een eventueel financieringsvoorbehoud. Op basis van de voorstellen besluit de verkoper met welke koper hij in zee gaat.

 

Wat is belangrijk voor de verkoper

De verkoper kijkt in eerste instantie naar de biedingen en de hoogte er van. Het liefst gaat hij uiteraard met de hoogste bieder in zee. Maar dat is lang niet altijd het meest interessante bod. Want een bod kan zo ver boven de vraagprijs liggen, dat de koper vervolgens zijn financiering niet rond krijgt. Immers, de woning moet altijd door een onafhankelijke taxateur getaxeerd worden voordat een bank een hypotheek verstrekt. En die taxatiewaarde zal meestal niet (ver) boven de vraagprijjs liggen.

Maar stel dat er een bod boven de vraagprijs gedaan wordt met (een gedeelte) eigen geld? Dan wordt het bod opeens een stuk interessanter. De koper is dan namelijk niet of niet voor het volledige aankoopbedrag afhankelijk van de bank. Hierdoor het waarschijnlijker is dat de koop ook daadwerkelijk door kan gaan.

 

Bieden in een overspannen markt

Wat kunt u doen om zo goed mogelijk uit de verf te komen bij het bieden op uw droomhuis in een overspannen markt? Uiteraard is het belangrijk dat uw bod zo gunstig mogelijk is. Laat u daarbij niet te veel meeslepen in de emoties en blijf reëel. Een aankoopmakelaar kan u hierbij helpen en adviseren.

 

Het hoogste bod wint niet altijd

Stel dat een verkoper meerdere biedingen boven de vraagprijs ontvangt en dat er voor deze biedingen volledige financiering van de bank nodig is. Én de verkoper heeft uw bod ontvangen. Ook boven de vraagprijs, maar minder hoog dan de andere biedingen. Máár u geeft aan het gedeelte boven de vraagprijs met eigen geld te financieren. In dat geval heeft de verkoper meer zekerheid bij u dat de koop doorgaat en zal hij dus eerder voor u kiezen.

 

Wees open over eigen geld

Naast het bod is het dus slim om open te zijn over de wijze waarop u de woning wilt financieren. U heeft namelijk maar 1 keer de kans om uw eindvoorstel kenbaar te maken. Vertel het dus vooral, als u eigen geld heeft waarmee u de aankoop wilt financieren. Dit geeft u een voorsprong en kan in een overspannen markt net het verschil zijn tussen winnen en verliezen!

Lees ook: Als ik een huis perse wil hebben, moet ik dan direct de vraagprijs bieden? 

Tip:

Om uw financiële mogelijkheden vooraf in kaart te krijgen, is het zinvol om een afspraak te maken met een onafhankelijk hypotheekadviseur. Een oriënterend gesprek kost u doorgaans niets. Tegelijk kan het u net de slagkracht geven die u nodig heeft om sterk het biedingsproces in te gaan.

Deel dit artikel:

Recente artikelen