Onze dienstverlening is persoonlijk, scherp geprijsd en zeer uitgebreid. Wil jij weten wat wij voor je doen? Lees meer

Ontwikkeling huizenprijzen in het eerste kwartaal

In de periode 2009 tot half 2013 zijn de huizenprijzen hard onderuit gegaan. Sinds 2013 zijn de huizenprijzen juist weer hard gestegen. In een stad als Den Haag zitten de huizenprijzen vrijwel weer op het niveau van vóór de crisis (volgens het CBS). In steden als Amsterdam en Utrecht komen de gemiddelde huizenprijzen alweer boven het niveau van vóór de diepe dip. De regionale verschillen binnen Nederland zijn groot.

In het eerste kwartaal van 2017 waren koophuizen gemiddeld 6,8% duurder in vergelijking met het eerste kwartaal van 2016. Zo’n sterke stijging hebben we in Nederland niet meer meegemaakt sinds 2002. Vooral de provincies in de Randstad hebben grote stijgingen van de gemiddelde huizenprijzen genoteerd. Noord-Holland was de uitschieter met een stijging van 10,5%. Onder de steden was Amsterdam de uitschieter met een plus van meer dan 15%.


Ook het aantal verkochte huizen is sterk gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal van 2016. Een opvallende uitzondering hierop is de stad Amsterdam. De prijzen zijn hard gestegen, maar er zijn minder huizen verkocht. Dat heeft natuurlijk te maken met het geslonken aanbod.

 

Huizenprijzen sinds juni 2013 met ruim 16% gestegen.

Juni 2013 is een keerpunt geweest voor de huizenprijzen. Gedurende vier jaren zijn de huizenprijzen alleen maar gezakt. In de media werd de verwachting uitgesproken dat het herstel vele jaren kon duren. Het zou nog veel langer duren tot de huizenprijzen weer op het niveau van 2009 zouden komen. Dat valt dus achteraf mee. Na vier jaren van herstel is de dip voor een groot deel alweer weggewerkt. Dit zegt ook wel iets over het herstelde vertrouwen in de economie en de Nederlandse huizenmarkt.

 

Hoe gaan de huizenprijzen zich verder ontwikkelen?

Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst, maar de ontwikkeling van de huizenprijzen schept wel verwachtingen. Het is duidelijk dat de huizenmarkt in de lift zit. Dit kwartaal kunnen de huizenprijzen weer hard onderuit gaat, maar dat lijkt niet logisch. De huizenmarkt is niet te voorspellen, maar wel te beïnvloeden. Als potentiële kopers die de afgelopen jaren de stap niet durfden te zetten om te kopen nu toeslaan, zal de huizenmarkt een impuls krijgen. Verder stijgende huizenprijzen liggen dus voor de hand.

Heb je een woonwens en heb je al een huis op het oog? Wacht er niet te lang mee. Huizen gaan als warme broodjes over de toonbank. Door de zeer lage hypotheekrente kun je voor een rente ver onder de 3% de hypotheekrente voor 20 jaren vastzetten. Dus lage lasten voor nu en de volgende 20 jaren.

Deel dit artikel:

Recente artikelen