Onze dienstverlening is persoonlijk, scherp geprijsd en zeer uitgebreid. Wil jij weten wat wij voor je doen? Lees meer

Opeens verkocht: Wat nu? De financiële kant

In de huidige aantrekkende huizenmarkt kan de verkoop van uw woning zeer snel gaan. Wat staat u financieel te wachten? Wat zijn de verplichtingen met de overwaarde en wat kost verhuizen?

Op het moment dat er een voorlopig koopcontract met de kopers van uw huis is gesloten, moet er financieel veel geregeld worden. Het is nu niet een kwestie van een uitnodiging van de notaris afwachten voor de overdracht van het huis. Een aantal financiële zaken waar u rekening mee moet houden, zullen wij toelichten.

 

Overwaarde opnieuw investeren

Bij verkoop komt de overwaarde in het huis beschikbaar na overdracht bij de notaris. Dit bedrag is vrij te besteden als u een huis gaat huren. Als u een ander huis koopt, dan is het de bedoeling dat u de overwaarde gebruikt ter gedeeltelijke financiering van de nieuwe woning. Doet u dat niet? Dan krijgt u geen hypotheekrenteaftrek over het volledige hypotheekbedrag.

Kijk ook naar de mogelijkheid om de bestaande hypotheek mee te nemen naar de andere woning. Met de huidige lage rente zal het in de meeste gevallen niet verstandig zijn, maar houd er in ieder geval rekening mee dat het binnen sommige hypotheken kan.

 

Houd rekening met de kosten van de makelaar

Bij Zelfverkopen.nl verkopen wij uw huis voor slechts € 750,- inclusief BTW. Maar verkoopt u via een andere makelaar? Houd dan rekening met de omvang van de kosten die in rekening wordt gebracht. En of de afgesproken courtage in- of exclusief BTW is. De makelaarskosten kunnen namelijk verrassend hoog uitvallen. Gemiddeld bedraagt de courtage van een reguliere makelaar 1,5% exclusief BTW, met een minimum van € 3.500,-. Inclusief BTW komt dit uit op ten minste € 4.235,-.

 

Verhuizen en uw nieuwe huis inrichten

De kosten van verhuizen en het opnieuw inrichten van een huis worden vaak onderschat. De kosten van het verhuizen kunt u laag houden door hulp van vrienden en familie in te roepen. Maar indien u een verhuisbedrijf inschakelt bent u snel € 1.500,- kwijt. En dan moet uw nieuwe woning nog worden ingericht. Want zelfs als u alle meubels uit de verkochte woning meeneemt, zult u vaak niet onder bepaalde uitgaven uitkomen. Denk daarbij aan vloerbedekking, verf of behang en gordijnen. Houdt hier rekening mee in uw budget.

 

Kapitaalverzekering gekoppeld aan de hypotheek afkopen

Na verkoop van het huis betaalt u met de verkoopopbrengst de hypotheek af. Tot 2013 zijn er veel hypotheken afgesloten met een kapitaalverzekering gekoppeld aan de hypotheek. In deze verzekering werd een aflossing op de einddatum bij elkaar gespaard. Nu het huis verkocht is, kan de polis afgekocht worden. Er zijn mogelijkheden om deze verzekering weer te koppelen aan het nieuw te kopen huis. Gaat u opnieuw een huis kopen? Informeer bij de hypotheekadviseur wat in uw geval de beste keuze is met het opgebouwde kapitaal.

 

Wat nu als de hypotheek niet af te lossen is met de verkoopopbrengst?

Na verkoop van het huis kan er een restschuld overblijven. Binnen hypotheken met NHG worden onder voorwaarden restschulden kwijtgescholden bij gedwongen verkoop. Als u hier geen gebruik van kunt maken, is het een kwestie van goede afspraken maken met de geldverstrekker. Het huis is verkocht, dus wordt de restschuld niet gezien als een hypotheek. Bij het kopen van een ander huis is de restschuld mee te financieren. Bekijk samen met de hypotheekadviseur wat hierin de mogelijkheden zijn.

Deel dit artikel:

Recente artikelen