Onze dienstverlening is persoonlijk, scherp geprijsd en zeer uitgebreid. Wil jij weten wat wij voor je doen? Lees meer

Opeens verkocht: Wat nu? De praktijk

De huizenmarkt in Nederland trekt flink aan. Bij Zelfverkopen zien we daardoor steeds vaker dat een woning sneller verkocht wordt dan de eigenaar had verwacht. Vorige week vertelde Juul Dijkhuis in zijn blog alles over de financiële effecten van zo’n (aangename) verrassing. Maar hoe zit het met de praktische kant? Waar vindt u zo snel een tijdelijke woonruimte? En wat doet u met uw spullen?

Een tijdelijke woning vinden

Als u onverwacht binnen een paar maanden uit uw woning moet, rijst natuurlijk direct de vraag waar u dan naartoe gaat. Door tijdelijk te huren, kunt u rustig op zoek naar een koophuis dat aan al uw wensen voldoet. Of overbrugt u mooi de tijd totdat uw nieuwbouwwoning wordt opgeleverd. Maar de meeste huurcontracten zijn voor minstens één jaar. Dus waar vindt u nu een huis voor een kortere periode?

 

De leegstandswet

U mag uw huis dan snel verkocht hebben, maar er zijn nog steeds genoeg mensen die in de tegenovergestelde situatie zitten: zij hebben hun nieuwe droomhuis al gevonden én gekocht, maar hun oude huis staat nog te koop. Deze mensen kunnen via de leegstandswet hun oude woning tijdelijk verhuren totdat deze verkocht is. Zo hoeven ze geen dubbele woonlasten te betalen. Op verkoopsites als Funda ziet u bij dit soort huurwoningen zowel een huurprijs als een koopprijs staan. Een paar punten om op te letten:

 

  • voor deze vorm van tijdelijke verhuur geldt een minimum contractperiode van 6 maanden;
  • na deze periode heeft de eigenaar een opzegtermijn van 3 maanden, en de huurder een opzegtermijn van 1 maand; en
  • huurders onder de leegstandswet hebben geen recht op huurbescherming.

 

Vakantiewoning

Een andere optie is het huren van een vakantiewoning. Dit is vaak voor langere tijd mogelijk, en levert vooral in het laagseizoen een win-win situatie op. U woont een aantal maanden voor een schappelijke prijs op het vakantiepark, en de eigenaar heeft voor die periode een vast inkomen dat hij anders niet zou hebben. In dit geval is het wel raadzaam om u van tevoren goed te laten informeren: in recreatieparken zijn voorzieningen als openbaar vervoer en (dorps-)winkels mogelijk óók seizoensgebonden.

 

Bemiddeling

Er bestaan bemiddelingskantoren die zich specialiseren in het vinden van tijdelijke woonruimte. U geeft zo’n bemiddelaar de opdracht om een geschikte tijdelijke woonruimte voor u te vinden. Doordat bemiddelaars de markt goed kennen een groot netwerk hebben, kunnen zij vaak sneller mogelijke woningen vinden dan u zelf of een reguliere makelaar. Voor deze dienst mag de bemiddelaar u de volgende kosten in rekening brengen:

 

  • Inschrijfkosten
  • Bemiddelingskosten, in de vorm van:
    - Courtage
    - Administratiekosten
    - Contract- of dossierkosten


Maar let op: huurbemiddelaars werken soms ook direct voor verhuurders. In dat geval mag de bemiddelaar u als huurder géén bemiddelingskosten in rekening brengen. De bemiddelaar is verplicht u te vertellen of hij een woning voor de verhuurder bemiddelt, dus vraag het gerust.

 

Uw inboedel

Het kan zijn dat uw tijdelijke woning gemeubileerd is, of aanzienlijk kleiner dan uw toekomstige woning. In dat geval kunt u uw inboedel (deels) opslaan. Veel verhuisbedrijven bieden deze mogelijkheid. Wel zo makkelijk, want zo zijn de verhuizing en de opslag van uw inboedel in één moeite geregeld.

Deel dit artikel:

Recente artikelen