Onze dienstverlening is persoonlijk, scherp geprijsd en zeer uitgebreid. Wil jij weten wat wij voor je doen? Lees meer

Planten in huis

Bent u wel eens bij iemand thuis geweest waar u voor uw gevoel iets miste in huis? Grote kans dat dit planten waren. Een huis is eigenlijk niet compleet zonder een beetje groen of een bos bloemen. Ze brengen letterlijk leven in een interieur en geven vaak net even dat duwtje wat het nodig heeft.

Niet voor niets zijn planten dan ook onderhevig aan trends. De samenwerkende bedrijven in de bloemen- en plantensector brengen elk jaar uitgebreide trendrapportages met welke planten de komende periode helemaal in zijn. Maar los van hun decoratieve waarde bieden planten nog veel meer voordelen. De belangrijkste staan hieronder voor u op een rijtje

 

Planten zijn gezond!

Diverse onderzoeken wijzen uit dat planten in huis of op kantoor bijdragen aan de algehele gezondheid. Ze filteren bijvoorbeeld de lucht van stofdeeltjes, benzeen, stikstof- en kooldioxide en zorgen voor een goede luchtvochtigheid. Het effect hiervan is zo groot dat planten de kans op een verkoudheid met 30% verkleinen! Ook de kans op hoofdpijn is veel lager in een door planten gezuiverde ruimte. Kinderen die opgroeien in een huis met planten hebben bovendien een verminderde kans op allergieën. Een plant die bekend staat om zijn luchtzuiverende werking is de lepelplant die ook nog eens weinig aandacht nodig heeft. Een Varen heeft dezelfde zuiverende werking, en draagt bovendien extra bij aan een goede luchtvochtigheid.

 

Planten zorgen voor ontspanning

Hoe ze het precies doen is niet helemaal duidelijk, maar het is bewezen dat de aanwezigheid van planten de bloeddruk verlaagt. Daarnaast halen planten door middel van fotosynthese CO2 uit de lucht en zetten ze dit om in zuurstof. Er zijn planten die dit bovendien vooral ’s nachts doen en daardoor bijdragen aan een betere slaap. Klimop en Aloë Vera zijn hier voorbeelden van. Lavendel is vanwege de rustgevende geur een goede keuze voor in de slaapkamer. Ook de kleur van planten, groen, is een bewezen rustgevende factor.

 

Planten zijn geluiddempend

Heeft u last van een hinderlijke echo? Hoort u de buren praten als u net even lekker zit te lezen? Dringt verkeersgeluid van buiten uw huis binnen? Mogelijk dat u met een paar grote planten een flinke verbetering zult ervaren. Geluid dat niet direct tegen strakke wanden of gladde oppervlaktes kan weerkaatsen, maar eerst een paar flinke bladeren tegenkomt, is een stuk minder indringend. Een mooie Ficus bijvoorbeeld zorgt meteen voor een minder holle klank in huis. Ook planten met zachte, bijna fluweelachtige bladeren staan bekend om hun geluiddempende werking. Maar hou er bij kleine planten rekening mee dat u er flink wat neer zult moeten zetten willen ze effect hebben. Zet ze idealiter ook samen op een plek om een geluidsbarrière te vormen.

 

Planten bieden privacy

Heeft u een groot raam aan de straat of een badkamer met een raam dat uitkijkt op de buren? U kunt er natuurlijk voor kiezen vitrages op te hangen of het raam te beplakken met van dat troebele plastic. Maar een rij planten kan hetzelfde effect hebben. Bovendien staat dit misschien ook mooier. Daarnaast dragen planten bij aan een betere luchtkwaliteit en vangen ze stof op. Vitrages zijn juist extra stofnesten. Als u kiest voor planten met kleine bladeren zoals rondbladige varens of een palmsoort wordt het licht dat nog binnenkomt mooi gefilterd.

 

Planten kunnen ongedierte buiten de deur houden

U kunt zoveel Lavendel of Aloë Vera als u wilt naast uw bed zetten, maar een zoemende mug houdt zelfs de meest ontspannen slaper wakker. En geritsel van muizen in het plafond of, nog erger, onder het bed werken ook niet echt slaap bevorderend. En ook de stressverlagende werking is snel vergeten als u die ene mug steeds niet kunt vinden maar wél horen. Ook in uw strijd tegen deze indringers kunnen planten u helpen. Dat een Citroenplant niet altijd even goed werkt bewijzen die eigenwijze muggen die soms rustig op een exemplaar in de vensterbank gaan zitten. Maar als u het blad van de plant kneust en het sap uitwrijft zal de geur sterker, en effectiever blijken. Andere plantensoorten die muggen op afstand houden zijn Munt en Rozemarijn. En wist u dat muizen de geur van Eucalyptus afschuwelijk vinden? Er zijn Eucalyptussoorten die ook echt de zo bekende geur verspreiden.

U ziet, een plant in huis doet meer dan het verfraaien van uw interieur. Online kunt u nog veel meer voordelen van planten in huis ontdekken. En ook bij uw bloemist of plantenzaak kunnen ze u vast meer vertellen over waar planten en bloemen aan kunnen bijdragen.

Deel dit artikel:

Recente artikelen