Onze dienstverlening is persoonlijk, scherp geprijsd en zeer uitgebreid. Wil jij weten wat wij voor je doen? Lees meer

Prijsstijging energielabel per 1 januari 2021

Per 1 januari stijgen de kosten voor het aanvragen van een energielabel voor een woning aanzienlijk. Van € 7,50 naar gemiddeld € 190,-! Minister Kajsa Ollongren, is niet van plan om het duurdere energielabel voor woningen uit te stellen. Maar waar wordt deze enorme kostenstijging door veroorzaakt en wat houdt het in als je als huiseigenaar je huis wil verkopen? Wij leggen het voor je uit.

Wat veroorzaakt de prijsstijging?

Iedere woningeigenaar moet bij verkoop een energielabel van de woning hebben. Hiermee kunnen de mogelijke nieuwe eigenaren worden geïnformeerd over het energieverbruik van de woning. In het huidige systeem kan je een digitaal label aanvragen voor € 7,50. Dit label blijft 10 jaar geldig. Vanaf 1 januari 2021 moet er een energiedeskundige langskomen om de woning te inspecteren. Mede hierdoor lopen de kosten op tot gemiddeld € 190,-! Ook dit label blijft 10 jaar geldig.

Hoe wordt het energielabel nu gemeten? 

Het energielabel wordt nu nog afgegeven op basis van informatie die de huiseigenaar zelf aanlevert. Dat gebeurt via een webtool. Eigenaren moeten tien vragen beantwoorden waarmee wordt vastgesteld hoe goed de woning is geïsoleerd. Onder andere: het type woning, isolatie, het glassoort, verwarmingsinstallatie en mogelijke zonnepanelen. Vervolgens moeten er bewijsstukken worden geüpload zoals facturen, een taxatierapport en/of foto’s. Een deskundige beoordeelt vervolgens op afstand de ingevoerde en aangeleverde gegevens en geeft een energielabel af.

Wat verandert er per 1 januari 2021?

In plaats van het label zelf digitaal aan te vragen en de bijbehorende stukken aan te leveren, zal iemand jouw woning fysiek inspecteren en het energielabel vaststellen.

Ons advies

Als je binnen enkele jaren je woning wilt verkopen, vraag dan voor het einde van dit jaar een energielabel aan voor €7,50. Zelfs als je nog helemaal niet weet of je jouw woning uberhaupt gaat verkopen, loont het goedkopere energielabel de moeite. Dit scheelt een hoop kosten en gedoe. En die bespaarde kosten? Die kun je straks beter investeren in mooie 3D foto’s of plattegronden bij je woning op Funda!

Deel dit artikel:

Recente artikelen