Onze dienstverlening is persoonlijk, scherp geprijsd en zeer uitgebreid. Wil jij weten wat wij voor je doen? Lees meer

Private lease kan een hypotheek aanvragen onmogelijk maken

Private lease is populair. In 2016 is het aantal nieuw gesloten contracten met 78% gestegen. Tegen een vast bedrag per maand in een nieuwe auto rijden heeft voordelen, maar zeker ook nadelen. Private lease is niet aan te raden als u de komende jaren een huis wilt kopen of een verbouwing wilt financieren.

Private lease heeft als grootste voordeel dat u niet in één keer een groot bedrag hoeft neer te leggen voor het kopen van een nieuwe auto. In de vaste maandlast zitten ook het onderhoud, de verzekering en de motorrijtuigenbelasting. Nadeel is dat u vaak tot vier jaar lang vast zit aan het contract. Dit kan dodelijk zijn voor uw woonwensen.

 

Wat doet private lease met uw woonplannen?

Gaat u de komende jaren geen (ander) huis kopen of een verbouwing financieren? Dan heeft private lease geen invloed op uw bestaande hypotheek. Maar als er wel plannen zijn, kunt u er beter toch voor kiezen om spaargeld te investeren in een auto. Het maandbedrag voor private lease wordt namelijk voor een groot deel gezien als een lening. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn, maar het verlaagt wel het bedrag dat u maximaal aan hypotheek kunt krijgen. U kunt in de situatie terecht komen dat u uw woonwensen eerst aan de kant moet schuiven omdat u aan een private lease contract vast zit.

 

Wat zijn de gevolgen van private lease in euro’s?

Ongeveer 65% van het maandelijkse leasebedrag wordt gezien als een lening. De resterende 35% betaalt u voor het service deel. Het leningdeel is het probleem. Het effect van het private leasecontract op de maximale hypotheek is van meerdere factoren afhankelijk. De korting op uw maximale hypotheek is onder andere afhankelijk van:
• De hoogte van het leasebedrag – een leasebedrag van €499 heeft grotere gevolgen dan een leasebedrag van €199
• Duur van het leasecontract – kan één jaar zijn, maar ook vier jaren
• De hoogte van uw jaarinkomen
• Hoelang u de hypotheekrente vast wilt zetten

Een leasebedrag van €399 per maand gedurende een leaseperiode van 48 maanden kan zorgen voor een hypotheek van meer dan €50.000 lager. Dat is dus nogal een verschil.

 

Kunt u tussentijds onder het private lease contract uit?

U kunt het contract tussentijds openbreken, maar het kan zeer kostbaar zijn. Het leasebedrijf zal de opgelopen schade willen verhalen op u. Er zitten wel grote verschillen tussen de voorwaarden om kosteloos onder het contract uit te kunnen. Bij overlijden van de contractant wordt het leasecontract opengebroken. Mogelijk geldt dat niet als er een handtekening van beide partners onder het contract staat. In sommige gevallen kan de hoogte van de schadevergoeding voor het openbreken van het contract onredelijk hoog zijn. Er zijn zelfs gevallen bekend van schadevergoedingen die de dagwaarde van de auto overtreffen. Let hier goed op bij het afsluiten van een contract.

 

Even geen private lease bij verhuisplannen

Verhuisplannen gaan dus niet samen met een private lease contract. Voor de meeste potentiële kopers is de impact van private lease op de maximale hypotheek te groot. Tot de hypotheek rond is, kunt u beter eerst nog investeren in een tweedehands auto.

Deel dit artikel:

Recente artikelen