Onze dienstverlening is persoonlijk, scherp geprijsd en zeer uitgebreid. Wil jij weten wat wij voor je doen? Lees meer

Snel mijn huis verkopen of toch wachten?

Het is lente! Normaal gesproken de tijd bij uitstek om je huis te verkopen. Maar met het coronavirus lijkt alles anders. Wat te doen? Je huis juist snel verkopen nu de huizenprijzen nog hoog zijn? Of toch liever wachten tot het ergste achter de rug is? Maar misschien is de huizenmarkt dan ingestort? En als ik nu verkoop, hoe begeleid ik dan bezichtigingen? Allemaal vragen die bij ons binnen komen. Reële vragen overigens. En helaas hebben we geen glazen bol. De wereld veranderd momenteel met de dag. Er zijn vele scenario's mogelijk. Wij delen onze ervaringen en leggen graag uit wat we wel kunnen betekenen.

Je huis nu verkopen of wachten tot na de crisis?

Hoe graag zouden we het antwoord geven op deze vraag. Het blijft een lastige keuze. Een paar weken geleden rezen de woningprijzen nog de pan uit. We zagen mensen die wilden wachten omdat de huizenprijzen misschien nog wel verder zouden stijgen. Het onderste uit de kan...

En nu? Slechts een paar weken later is er volop onzekerheid. Een gevalletje deksel op de neus? Of gaan we na de crisis weer gewoon verder waar we gebleven zijn? En zou nu verkopen paniekvoetbal zijn? Wie zal het zeggen.

Wij denken dat het coronavirus en de weken economische stilstand onze economie geen goed doen. De vraag is hoe zich dat uit op de woningmarkt.

Wat wij zien?

Bezichtigingsaanvragen lopen terug

Momenteel zien wij de bezichtigingsaanvragen wat teruglopen. Dat is niet raar natuurlijk. Veel mensen zijn in quarantaine en we moeten allemaal zo veel mogelijk fysiek contact vermijden. 

Tegelijk worden er nog steeds bezichtigingen aangevraagd en is het nog steeds mogelijk om woningen te bezichtigen. Uiteraard wel met de nodige veiligheidsmaatregelen. We verzamelden daar eerder tips voor.

Kopers zijn onzeker

We zien onzekerheid bij kopers. Als we nu aankopen, betalen we dan de hoofdprijs? Of gaan we na de crisis weer verder waar we gebleven zijn? Er is immers nog steeds krapte op de woningmarkt.

Maar ook zien we onzekerheid over de inkomenssituatie na de crisis. Heb ik mijn baan dan nog? Kan ik dan überhaupt wel aankopen?

Allemaal relevante vragen die nu leven en allemaal ontwikkelingen die van invloed kunnen zijn op de woningmarkt, het aantal biedingen en de verkoopopbrengsten.

Rol van de hypotheekrente

En dan de hypotheekrente. Zolang deze laag is, zal de vraag op de woningmarkt groot zijn. Nu is de hypotheekrente lager dan ooit en is de vraag naar woningen groter dan ooit.

ABN Amro sprak gisteren de verwachting uit, dat de hypotheekrentes licht zullen stijgen. Rotberichten vind ik dit altijd. Vooral omdat het onrust creëert en -als we niet uit kijken- een self fulfilling prophecy veroorzaakt waarbij de woningmarkt onderuit getrokken wordt.

Feitelijk spreekt de ABN Amro over een verwachting en over een lichte stijging. Vooralsnog kan ik (nog) geen berichten vinden van andere banken, noch van de ECB of DNB die dit bevestigen. En daarnaast is de vraag hoe groot het effect is van een lichte stijging op de huidige historisch lage rente. Logischerwijs is er dan nog steeds sprake van een lage rente.

Maar ja. Ondertussen kun je de klok er op gelijk zetten dat deze berichten niet helpen bij het sentiment op de woningmarkt. 

Wat kunnen wij betekenen

Wij kunnen je niet vertellen of je jouw huis nu moet verkopen of dat je moet wachten. Dat is een afweging die je zelf moet maken op basis van alle ontwikkelingen.

Wij staan voor je klaar om te helpen als je voor de verkoop van jouw huis kiest. En dat blijven we zo goed als we kunnen doen. Gelukkig is onze dienstverlening grotendeels online, per mail of per telefoon.

En voor dat enkele contactmoment (woningopname / fotografie) treffen we de nodige voorzorgsmaatregelen. We volgen de richtlijnen van het RIVM en van de NVM op de voet, zodat onze dienstverlening veilig blijft. En ondertussen denken we na over alternatieve werkprocessen. Zodat we voorbereid zijn op het moment dat de maatregelen vanuit de overheid verder aangescherpt worden.

Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Of wat de mogelijkheden zijn voor jouw huis? Of heb je andere vragen? Neem contact met ons op of bezoek onze pagina over Corona. We staan voor je klaar en helpen je graag verder.

 

Deel dit artikel:

Recente artikelen