Onze dienstverlening is persoonlijk, scherp geprijsd en zeer uitgebreid. Wil jij weten wat wij voor je doen? Lees meer

Tiny Houses: een woonvorm in opkomst 

Het gaat goed met de economie en de woningmarkt. En toch is er een groeiende groep mensen die de zucht naar groter, duurder, beter en meer beu is. Zij vinden dat de groei onhoudbaar is geworden en dat we gas terug moeten nemen. Armoede, werkloosheid, dakloosheid, klimaatverandering, het uitputten van de aarde, stress en agressie: het zijn allemaal de gevolgen van de hebzucht van de mens. Een bewuster en duurzamer leven, met meer tijd, geld, vrijheid en geluk. Dat streven staat voor de aanhangers van de Tiny House-gedachte centraal. Zij zoeken bewust het eenvoudige leven op in een kleiner huis.

Een Tiny House, wat is dat?

Tiny Houses worden vaak zelf ontworpen en duurzaam gebouwd. En het is ongelooflijk als je ziet hóe klein die huisjes soms zijn. Ze zijn zelden groter dan 28m2, maar vaak nog kleiner en ze zien er vrijwel altijd prachtig uit. De ontwerpen variëren van schattige huisjes met roedeverdeelde ramen, houten betimmering, verandaatjes en soms zelfs luiken en neptorentjes, tot strakke of creatieve architectonische hoogstandjes. Soms zijn het ware kunstwerken. Het is eenvoudig te snappen waarom mensen zich aangetrokken voelen tot de huisjes. Binnen is vaak gekozen voor innovatieve oplossingen om ruimte te besparen. Slapen gebeurt vaak in een hoger gelegen loft en de keuken is klein maar functioneel. Er zijn eigenaren die een apart eet- en zitgedeelte weten te realiseren, maar vaak zijn deze functies gecombineerd.

 

De oorsprong

De Tiny House Movement is ontstaan in Amerika. Het was een reactie op een aantal gebeurtenissen die de woningmarkt daar stevig deed wankelen. De recessie, werkloosheid en superstormen zorgden er voor dat mensen hun huizen kwijtraakten of geen huis konden vinden. Maar de behoefte aan betaalbare woonruimte werd er niet minder om. Jay Shafer is één van de pioniers van de beweging. Hij woonde al niet meer in een gewoon huis, maar wilde toch iets meer comfort dan zijn klassieke zilverkleurige caravan waar hij in woonde. Bij wijze van experiment bouwde hij een huisje van nauwelijks 9m2 en kwam tot de conclusie dat het genoeg was. Vooral in Amerika, waar een huis van 100m2 zelfs al echt klein gevonden wordt, waren de reacties enthousiast. Zijn huis verscheen in diverse tijdschriften en TV programma’s en binnen no-time volgden honderden mensen zijn voorbeeld.

 

De voordelen

Het grote voordeel van een Tiny House is dat je vaak niet te maken hebt met wetgeving die bij de bouw van een normaal huis komt kijken. Zeker niet als je het huis op een trailer zet. Je kunt het dan bovendien overal mee naar toe nemen wat een enorm gevoel van vrijheid geeft. Ook het ideologische aspect wordt gezien als een groot voordeel. Met een Tiny House laat je een ecologisch veel kleinere voetafdruk achter. Maar mensen kiezen vooral voor een Tiny House om bewuster te leven. Met minder spullen heb je ook minder afleiding en meer tijd voor jezelf en elkaar. En doordat de woonlasten aanzienlijk lager zijn hou je meer geld over.

 

Tiny House Nederland

In Nederland krijgt de Tiny House beweging ook steeds meer fans. Tiny House Nederland is een samenwerkingsverband van mensen die deze nieuwe woonvorm een warm hart toedragen. Zonder winstoogmerk of organisatievorm. Maar gewoon ouderwets samenwerken en kennis delen, zodat iedereen er beter van wordt. Hun motto is ‘minder huis, meer leven’. Er zijn al verschillende mensen die hun stenen huizen hebben ingeruild voor een, vaak houten, kleiner huisje. Hier is het vanwege de wetgeving en de dure grond een stuk lastiger dan in bijvoorbeeld Amerika om in een Tiny House te wonen.  Maar ook de overheid lijkt de voordelen in te zien. In Almere heeft het gemeentebestuur bijvoorbeeld groen licht gegeven voor de eerste Tiny House-wijk van Nederland.

Wilt u meer weten over de Tiny Housebeweging in Nederland? Kijkt u dan eens op www.tinyhousenederland.nl of www.facebook.com/tinyhousenederland

Deel dit artikel:

Recente artikelen