Ik heb een mondelinge overeenkomst, heb ik nu het huis gekocht?
Het schrijven van een goede aanbiedingstekst tekst is erg belangrijk voor het succes van jouw advertentie op Funda en andere verkoopsites. Wij verzamelden tips en Funda-weetjes die je helpen om een goed scorende tekst te schrijven.
1. De eerste 56 woorden zijn het belangrijkst
Als een zoeker op jouw advertentie klikt, dan ziet hij de eerste 56 woorden als eerste. De rest van de tekst is ingevouwen en wordt pas zichtbaar als hij er op klikt. Besteed dus extra veel aandacht aan deze 56 woorden en denk goed na wat je hier wilt vertellen. Zorg dat het een onderscheidend stukje is. Vertel wat jouw huis zo bijzonder maakt, nog beter, uniek! Zit er een prachtige keuken in of heeft het een enorm dakterras? Is de woonomgeving bijzonder of is jouw huis zeer gunstig gelegen t.o.v. belangrijke uitvalswegen? Is het recent gerenoveerd of heeft het een prachtig uitzicht? Kortom, de eerste 56 woorden moeten enthousiasmeren en nieuwsgierig maken.
2. Wie is je doelgroep
Om de eerste 56 woorden goed te benutten, is het handig dat je nadenkt over jouw doelgroep. Woon je in een gezinshuis met veel kinderen in de buurt, dan is het aannemelijk dat veel gezinnen naar jouw huis zullen kijken. Voor hun zijn vaak zaken belangrijk als: voldoende slaapkamers, veilig buitenspelen, goede scholen in de buurt, afstand tot sportvelden e.d. Woon je in een appartement dan kun je bijvoorbeeld een jonge doelgroep aanspreken, starters bijvoorbeeld die hun eerste huis kopen. Of woon je midden in de stad, dan kan de cultuur, het winkelaanbod of het uitgaansleven wel eens een trigger zijn. Denk na over jouw behoeften toen je in het huis kwam wonen. En over de dingen die je zo fijn hebt gevonden.
3. Na de eerste 56 woorden
Hierna kun je verder uitweiden over de bijzonderheden van jouw huis, de voorzieningen en de omgeving. Maar maak het niet te lang en in ieder geval niet langdradig. Twee alinea’s max. Gebruik korte en krachtige zinnen en zorg dat de informatie relevant is.
4. De indeling
Gebruikelijk in een verkooptekst volgt hierna het kopje ‘indeling’. Daarin kun je de lezer bij de hand nemen en door het huis lopen. Te beginnen bij de entree, eindigend op de zolder, ruimte voor ruimte. Wees voorzichtig met veelvuldig gebruik van woorden als ‘mooi’ en ‘fraai’. Ze worden zo ontzettend vaak gebruikt dat ze aan overtuigingskracht hebben ingeleverd. Verder verwacht de lezer hier gewoon een feitelijke tour door het huis. Te veel sfeer en superlatieven kan dan irriteren. Kies een paar punten waar je de nadruk op legt en probeer weg te blijven van clichés. Benoem dus wel zaken als ‘met inbouwapparatuur van Miele’ of ‘ontworpen door architect x’. Dit zijn feiten die een bepaalde sfeer of kwaliteit weergeven, die je niet direct van een foto kunt aflezen.
Geef iedere ruimte zijn eigen kopje en loop logisch door het pand. Het is storend als de tour onlogisch verloopt. Van de kelder naar de eerste verdieping, en dan van de begane grond naar de zolder.
5. Het lijstje
Meestal wordt de tekst af gesloten met een lijstje: een aantal belangrijke zaken waarvan ze willen dat de lezer ze in 1 oogopslag ziet en mogelijk zelfs onthoudt. Daar valt iets voor te zeggen. Zeker omdat uit onderzoeken blijkt dat de afwisseling van stijl, in dit geval tussen platte tekst en streepjes, het brein opnieuw op scherp zet. Communiceer in 3, 5 of maximaal 7 punten (oneven aantallen werken beter).
Eindig de tekst met een afsluitende zin waarin je de lezer bijvoorbeeld van harte uitnodigt om jouw huis te komen bezichtigen.
6. Meer tips?
Bovenstaande tips zullen je goed op weg helpen om een goed scorende verkooptekst te schrijven. Wil je meer tips? Kijk dan ook eens bij onze tips & tricks - aanbiedingstekst schrijven