Wat zijn servicekosten en waar moet je op letten als je een huis koopt?
Heel veel mensen vergeten bij de inrichting van hun huis de verlichting. Ze kopen een leuke lamp en hangen een armatuur aan het plafond, en dat is het zo’n beetje. Maar juist de verlichting heeft extra aandacht nodig. Verlichting zorgt er voor dat je dingen kunt zien maar is voor een belangrijk deel ook bepalend voor de sfeer in huis. Hoe sfeervol een huis ook is ingericht; als het licht te fel of te kil is, blijft er van die sfeer weinig over.
Om te beginnen is het belangrijk om per ruimte te bedenken wat u er doet. Koken, lezen, eten, slapen, werken; het zijn allemaal dingen die een ander licht vragen. En wellicht zijn er bijzondere dingen die u met licht wat meer aandacht wilt geven zoals kunst of bijzondere architectuur. Met een plattegrond van uw huis kunt u al aangeven waar u welk type licht nodig heeft zodat u daar rekening mee kunt houden als u verlichting gaat aanschaffen.
Er zijn verschillende soorten licht. Los van technische termen als watt en lumen waar we u niet mee lastig zullen vallen is licht onder te verdelen in drie types. Algemene verlichting, functionele- of werkverlichting en sfeerverlichting. Algemene verlichting is bijvoorbeeld de plafondlamp die u aanzet als u een kamer binnenkomt. Het licht zorgt er voor dat u kunt zien waar u loopt. Werkverlichting, de naam zegt het al, is het licht waarbij u werkt. Dat kan een leeslamp zijn maar ook een bureaulamp of licht op het aanrecht in de keuken. Sfeerverlichting zorgt voor de sfeer. Dit kan bijvoorbeeld een mooie schemerlamp zijn of een spotje op een schilderij. Het is decoratief licht.
Ook de intensiteit van licht maakt veel verschil. In een huis kun je eigenlijk altijd het beste kiezen voor warm, gelig licht. Kies ook voor een variatie in armaturen. Licht dat alleen naar boven schijnt maakt de vloer donker. En andersom. Licht dat naar beneden schijnt maakt het plafond donker. Om een goede basis te hebben kunt u voor een goede sfeer het beste kiezen voor staande lampen die naar het plafond schijnen, wand- of schemerlampen die zachter licht verspreiden en hier en daar gebruik maken van gerichte spots.
In de gang wilt u mensen welkom kunnen heten. Maar mensen moeten hun jas kunnen ophangen, even in de spiegel kunnen kijken en ook kunnen zien waar ze lopen. Hou het licht hier dus warm, maar wel wat feller.
In de zitkamer moet u kunnen lezen, TV kijken, ontspannen maar ook een boek kunnen lezen. Zorg dat hier dus een combinatie van alle lichttypes te vinden is. Met dimmers kunnen de verschillende types verlichting elkaars functie overnemen. Een leeslamp die iets gedimd wordt geeft ineens decoratief licht bijvoorbeeld.
Bij het koken heeft u goed licht nodig. In de keuken is het dus vooral belangrijk dat er genoeg licht is, en dat u niet in uw eigen schaduw staat te werken. Kies dus voor lampen op het plafond maar ook onder of achter de bovenkastjes. Daar mag het licht bovendien wat helderder zijn.
In de badkamer en wc heeft licht vooral een functionele functie. U moet u zelf goed kunnen zien in de spiegel, dus zorg voor een goede lamp boven de wastafel. Er zijn ook spiegels waar de verlichting is ingebouwd. Die werken het best want er valt dan geen schaduw op uw gezicht. Mocht u graag in bad gaan is het ook in de badkamer belangrijk dat het licht gedimd kan worden voor een ontspannen sfeer.
Om ontspannen in slaap te vallen moet het licht in de slaapkamer niet te fel zijn en een zachte sfeer uitstralen. Een lampje naast of bij het bed zorgt dat u nog wat kunt lezen of TV kunt kijken. De hoofdverlichting kunt u het beste dimbaar maken zodat u bijvoorbeeld bij het stofzuigen juist weer wel fel licht heeft. Bent u niet de gelukkige eigenaar van een inloopkast en kleedt u zich in de slaapkamer om, zorg dan voor gericht licht op de kledingkast. Zorg ook dat er een lichtpunt tussen u en de spiegel zit, zodat u niet in uw eigen schaduw staat. Echt romantisch wordt het natuurlijk met kaarsjes! En vergeet die vooral niet uit te blazen voor u gaat slapen.