Wat zijn servicekosten en waar moet je op letten als je een huis koopt?
We slapen gemiddeld een derde van ons leven. En toch besteden we vaak niet veel tijd aan het inrichten van onze slaapkamers. Dat is extra gek als je bedenkt dat de keuze voor materialen en kleuren in de slaapkamer extra belangrijk is. Kleuren hebben bijvoorbeeld een vergaande invloed op onze gemoedsrust en dus ook op onze slaap. Zo is ooit onderzocht dat mensen in een blauwe kamer langer, beter en dieper slapen. Maar zo zijn er meer zaken waar u rekening mee kunt houden bij het inrichten van de slaapkamer.
Zoals gezegd is blauw een geschikte kleur voor een slaapkamer. Maar wat als u blauw nou echt geen mooie kleur vindt? Dan is het vooral van belang dat u geen rood of paars kiest. De kleur rood verhoogt de bloeddruk en geeft energie. Dat wilt u in de slaapkamer liever voorkomen. U kunt dus beter kiezen voor grijs- of wittinten. En als u écht graag een kleurtje in de slaapkamer wil kunt u ook kiezen voor groen of geel. In de accessoires en het beddengoed kunt u natuurlijk prima rood-accenten kiezen. De combinatie blauwe muren en licht beddengoed met rode accenten staat bovendien erg sjiek. Evenals blauw met geel en goud-accenten.
Niets is vervelender en onderbreekt de slaap meer dan in de winter in uw bed te liggen rillen, en er in de zomer meerdere keren per nacht uw drijfnatte kussensloop te moeten vervangen. Dit kunt u voorkomen door geen synthetisch beddengoed te gebruiken. Synthetische materialen ademen en ventileren nauwelijks en zorgen er dus voor dat u het met name in de zomer snel veel te warm heeft. Materialen als dons, katoen en wol zijn dan veel geschikter. Deze bieden in de winter bovendien genoeg warmte en houden die ook goed vast. U zult zien dat u dus ook niet per se een winter- en zomerdekbed nodig heeft. Een mooie wollen plaid of deken kan in een echt koude nacht net dat beetje meer warmte geven en dient meteen te decoratie.
Onmisbaar voor een goede nachtrust is een juist klimaat in de slaapkamer. Te warm is niet goed, maar te koud ook niet. Ook hier kunnen we er wetenschappelijke cijfers bijhalen, die spreken van een ideale temperatuur van rond de 18 graden. Maar het verschilt per persoon. Hou er rekening mee dat uw lichaamstemperatuur ’s nachts daalt, maar dat u dit niet hoeft te compenseren. Het mag dus wat kouder zijn in de slaapkamer dan, overdag, in de zitkamer. Om de temperatuur goed te kunnen reguleren is frisse lucht van cruciaal belang. Een bedompte, muffige kamer is lastiger te verwarmen dan een goed geluchte kamer. Ook in de winter moet u dus echt af en toe even goed luchten met het raam open. Als u dan uw bed even openslaat zijn eventuele aanwezig stof- en huismijten ook snel verdwenen.
In veel Nederlandse huizen zijn slaapkamers standaard zo ontworpen dat je vanuit bed de deur kunt zien. Dat komt goed uit, want de oude Chinese leer Feng Shui schrijft dat ook voor. Een juiste toepassing van Feng Shui zorgt ervoor dat energie in een ruimte goed wordt verdeeld. Tegelijkertijd wordt negatieve energie verdreven. Het klinkt allemaal erg zweverig, maar dat vonden we vroeger van Yoga, biologische winkels en Mindfulness ook. En in China en andere Aziatische landen zweren ze er bij. Zo zal je in een Chinese slaapkamer niet snel een plank boven het bed zien hangen. Die houdt energie tegen. Twee dezelfde nachtkastjes aan weerszijden van het bed geven rust en balans en zorgen voor een opgeruimd geheel. Daar draait het sowieso om in de Feng Shui-leer. Regelmatig de kamer opruimen zorgt dan ook voor een ontspannen slaap. Dat betekent niet dat je slaapkamer leeg en saai moet zijn. Je kunt rustig sfeerhoekjes inrichten met een zitje, kaptafel of kunst aan de muur. En mocht uw kamer groot genoeg zijn mag een inloopkast natuurlijk niet ontbreken!
Het prille zonlicht in de ochtend dat door de gordijnen piept is veel bezongen en beschreven. Maar toch kan dat ene straaltje zon nét te vroeg komen en een slaap te vroeg afbreken. Tegelijkertijd kan een volkomen donkere kamer er weer voor zorgen dat opstaan een wel héél grote opgave wordt. De keuze voor de juiste gordijnen in de slaapkamer luistert dan ook nauw. En ook hier speelt persoonlijke voorkeur een belangrijke rol. Zorg in ieder geval voor raambekleding dat licht voldoende tegenhoudt als dat gewenst is maar dat weer niet een eventueel open raam hermetisch afsluit. Een goede oplossing is bijvoorbeeld een rolgordijn voor als het echt donker moet zijn in de slaapkamer, maar een fraai overgordijn voor de overige momenten. Lichtdichte gordijnen laten ook genoeg lucht door maar verduisteren een kamer ook volledig als dat moet. En check voor je in bed stapt even of de gordijnen goed dicht zijn en geen hardnekkig zonnetje door kunnen laten morgen.
Slaap lekker!