Onze dienstverlening is persoonlijk, scherp geprijsd en zeer uitgebreid. Wil jij weten wat wij voor je doen? Lees meer

Tips voor een sfeervolle tuin of balkon

Het is volop lente en de dagen worden steeds mooier. We leven weer vaker buiten dus het is hoogtijd om het balkon, dakterras of tuin zomerklaar te maken. Dat u geen enorme lap grond op het zuiden nodig hebt om toch sfeervol van de buitenlucht te kunnen genieten blijkt uit deze vijf tips. Hiermee tovert u zelfs de kleinste stads-oase op het Noorden om tot een paradijsje!

1. Denk groot

Veel mensen denken dat ze een klein oppervlak ook ‘klein’ moeten inrichten. Dus op een klein balkon zetten we vaak een klein tuinsetje neer met daarop een klein potje met een plantje. Maar daarmee wordt juist de beperkte omvang geaccentueerd. U kunt vaak beter kiezen voor één grote tuinbank of loungebank en een paar flinke potten. Heeft u echt weinig plek, denk dan aan enkele grote hangende plantenbakken aan het hek van het balkon of aan de muur. En leg die bank lekker vol kussens! Het gebrek aan een bijzettafeltje vangt u op door een leuk dienblad.

 

2. Noord is niet altijd erg

Een tuin of balkon op het Noorden is niet populair. Dat is begrijpelijk, want de zon komt er zelden of nooit, toch? Dat hoeft niet het geval te zijn. In de zomer komt de zon in het Noordoosten op en gaat hij in het Noordwesten weer onder. Dus als er weinig gebouwen of hoge bomen in de buurt staan, heeft u aan het begin en het eind van de dag wellicht toch zon. Heeft u pech en laat de zon zich bij u écht niet zien, dan zult u voor het zonnebaden uw heil elders moeten zoeken. Maar op echt snikhete zomerse dagen, of van die fijne warme zomeravonden na zonsondergang, is het in bij u net zo fijn toeven als bij de overburen. Planten die het op het Noorden goed doen zijn varens, Clematis, Prunus, Klimhortensia en Hedera, ook wel bekend als klimop.

 

3. Onderhoudsarm

Een leuke tuin of gezellig balkon is een echte verlening van je huis. Maar het onderhoud staat sommige mensen vaak wat tegen. Gelukkig zijn er erg veel onderhoudsarme planten die nauwelijks aandacht behoeven verkrijgbaar. Voor een zonnige plek zijn bijvoorbeeld vetplanten perfect. De Sedum is dan een goeie optie. Dat is een vrolijk bloeiende vetplant die ook nog eens makkelijk te stekken is. De blaadjes en steeltjes worden als ze in de aarde staan vaak vanzelf weer nieuwe planten. Sedum doet het goed in pot én grond en is dus geschikt voor tuin en balkon. Vrouwenmantel, Aster en Geitenbaard zijn ook makkelijke planten die een border als snel lekker vullen. Denk ook eens aan decoratie zonder planten. Een leuke oude kruiwagen of een antiek tuinbankje maken van een saai terras al snel een gezellig plaatje.

 

4. Planten en dieren

Om echt het gevoel te krijgen dat je in de natuur zit, kun je kiezen voor planten die bepaalde insecten aantrekken. Een Buddlea trekt bijvoorbeeld vlinders aan. Vandaar dat hij ook wel Vlinderstruik wordt genoemd. Lavendel, dat ook nog eens heerlijk ruikt, trekt bijen en hommels aan die met hun gezoem bijdragen aan de ontspanning. Mensen die juist nerveus worden van zoemende én mogelijke prikkende insecten zullen meer baat hebben bij Citroengras of Rozemarijn. Muggen vinden de geur van beiden maar niets. Hetzelfde geldt voor Kattenkruid. Ook daar zijn muggen geen fan van. Katten daarentegen vinden het geweldig want die worden er high van. Het is dus kiezen voor het gezoem van een mug of het gespin van een tevreden, stonede kat.

 

5. De eetbare tuin

De eetbare tuin is dé tuintrend van 2016. Eerlijke, onbespoten groenten en kruiden uit eigen tuin, balkon of dakterras. Niet voor niets zijn de moestuintjes van Albert Heijn zo populair. U kunt kiezen voor en klare kruidenplantjes die u koopt bij de supermarkt of het tuincentrum. Basilicum, Peterselie of Tijm zijn bijvoorbeeld vaak als kant en klare plantjes te koop en ruiken ook nog eens heel lekker. Maar nog leuker is het zelf kweken van plantjes. En dat gaat vrij eenvoudig. Veel mensen realiseren zich niet dat de stukken die we bij de bereiding van onze groenten weggooien, juist potentie voor nieuwe planten hebben. Avocadopitten; stronken van sla, lente-ui of prei; ontsproten uien of gemberwortels: al dit ‘afval’ kunt u gebruiken om nieuwe plantjes mee te kweken. Op internet zijn allerlei tutorials te vinden over hoe dit in zijn werk gaat. Met een beetje mazzel zit u straks in uw buitenparadijsje aan een salade uit eigen tuin met een lekker glas wijn. Proost!

Deel dit artikel:

Recente artikelen