Onze dienstverlening is persoonlijk, scherp geprijsd en zeer uitgebreid. Wil jij weten wat wij voor je doen? Lees meer

Tips voor een uitstekende woningpresentatie

‘Je krijgt maar één keer de kans een eerste indruk te maken’. Dat geldt zeker ook voor uw woning. En die eerste kans vindt al plaats nog vóór mensen daadwerkelijk komen kijken.

Het is inmiddels bewezen dat de meeste mensen op basis van de presentatie en foto’s op Funda besluiten of ze wel of niet gaan kijken. Als die presentatie dus te wensen overlaat, mist u meteen flink wat potentiële kopers. Zorg dus dat uw huis zich op Funda van zijn beste kant laat zien.


Gelukkig is het allemaal niet zo ingewikkeld als het lijkt. De meest belangrijke tips heb ik voor u op een rijtje gezet:

  • Ruim het huis goed op voordat u gaat fotograferen. Dat betekent dat er geen verdwaalde schoenen, kranten, lege kopjes of gebruikte handdoeken in beeld mogen zijn. Let ook op dat gordijnen recht hangen, kussens op de bank mooi liggen en dat snoeren uit beeld blijven
  • Licht is uw grootste vriend! Maak de foto’s op een licht moment van de dag. En zet ook dan gewoon lampen aan. Uw huis ziet er echt veel sfeervoller uit met licht. Let wel op dat u niet tegen het licht in fotografeert.
  • Zorg dat u foto’s op gemiddelde ooghoogte maakt. Bent u heel lang? Ga iets door de knieën. Bent u klein? Pak een krukje of hou de camera hoger.
  • Zorg verder dat u de ruimte goed in beeld brengt en fotografeer geen hoekjes of gekke details. Enkele vuistregels; zowel vloer als plafond zijn bij voorkeur zichtbaar in beeld, en verticale lijnen moeten ook op de foto verticaal zijn. Een scheve deur is een gek gezicht.
  • Zorg dat er geen persoonlijke dingen als foto’s, poppenverzamelingen, huisdierbakjes en dergelijke in beeld zijn. Haal die ook tijdens bezichtigingen weg.
  • Zorg dat er geen huisdieren of personen in beeld te zien zijn. Let dus ook op spiegels.
  • En de meest belangrijke tip: zorg dat de foto’s scherp zijn!


Belangrijk is dat u door de ogen van uw klant kijkt. Ze zijn niet op zoek naar uw huis, maar naar hún nieuwe huis. Durf zelf alvast een beetje afstand te nemen.

Op internet zijn een heleboel voorbeelden te vinden van hoe het wél, maar ook niet moet. Een leuke site is bijvoorbeeld foutehuizen.nl. Hier staan veel voorbeelden van huizen met presentaties waarvan je kunt afvragen of de verkoper wel wíl verkopen! De Schotse blogger Andy Donaldson heeft zelfs een boek uitgebracht met de meest opvallende voorbeelden van zijn blog terriblerealestateagentphotos.com. Voorkom dat uw huis op een blog verschijnt en neem bovenstaande tips ter harte. Succes!

Deel dit artikel:

Recente artikelen