Onze dienstverlening is persoonlijk, scherp geprijsd en zeer uitgebreid. Wil jij weten wat wij voor je doen? Lees meer

Tips voor het buitengevoel zonder balkon of tuin

De lente is in volle gang. We hebben al een paar mooie dagen gehad en we hopen natuurlijk op nog veel meer mooie dagen deze lente, zomer en zelfs herfst. Als buiten de zon schijnt, en u thuis geen balkon of tuin heeft, kan dat behoorlijk frustrerend zijn. Maar met een beetje fantasie en onderstaande tips kunt u ook zonder balkon of tuin van het buitengevoel en de zon genieten.

1. Pak die stralen!

Een open raam, een stoepje, een galerij; het zijn allemaal plekken waar de zon zich misschien flink vaak laat zien, maar waar mensen toch niet snel zullen gaan zitten. Toch kan een zitje bij een raam, een bankje op de stoep of een krukje op de galerij een wereld van verschil maken. In grote steden zie je zelfs wel eens illegale platjes in de dakgoot tussen twee kappen. Let wel op uzelf en uw buren. De galerij moet bijvoorbeeld toegankelijk blijven voor mensen in rolstoelen of rollators, en schade aan de dakgoot van uw buurman door uw platje levert een flinke claim op.

 

2. Hang plantenbakken voor de ramen

Vaak is het gemis van een buiten, ook het gemis van plantjes. Heeft u wellicht net de tip van de stoel voor het raam ontdekt? Kijkt u dan meteen eens of u misschien een plantenbak aan de vensterbank buiten kunt hangen. Of misschien kunt u die mogelijkheid creëren. Een doorvaTips voor het buitengevoel zonder balkon of tuinlbeveiliging bijvoorbeeld, ook wel ‘barre de fou’ (gekkenbarrière) genoemd, met planchet met daarop een brede bak met flink bloeiende planten. Heeft u poezen? Die zijn dolblij met een mini-platje waar ze in de zon kunnen liggen.

 

3. Maak een groene muur

Een trend die van kantoren en restaurants nu ook is overgewaaid naar het interieur. Een muur wordt door toepassing van een verticale constructie beplant met groen waardoor deze verandert in een soort verticale tuin. Prachtig onder een daklicht, zeker als dit open kan, maar ook mooi naast een gewoon raam. Als u dan de tips van hierboven toepast heeft u echt het gevoel buiten te zitten!

 

4. Maak een serre of loggia

In nieuwbouw worden steeds vaker loggia’s toegepast. Dat zijn overdekte balkons, soms met een open gevel, soms met ramen of deuren die gedeeltelijk of geheel open kunnen. In dat laatste geval besluiten veel mensen de tussenwand weg te halen en de zitkamer te vergroten, maar dat is zonde. Heeft u ergens een groot raam of misschien zelfs een deur met een Frans balkon erachter? Dan zou u kunnen overwegen een glazen tussenwand te plaatsen en zo een soort serre te creëren. Als u bij mooi weer de buitenste deuren of ramen openzet wordt de serre een loggia. U kunt kiezen voor het ruimtelijke gevoel de vloer te handhaven waardoor de kamer doorloopt in de loggia. Maar als u echt het idee wilt hebben een stap naar buiten te doen kunt u de vloer in de loggia ook betegelen met bijvoorbeeld Oosterse tegels.

 

5. Plaats een balkon

Heeft u de mogelijk ergens een deur aan te leggen in de gevel? Of heeft u een raam met een lage borstwering waar u door naar buiten zou kunnen stappen? Dan kunt u overwegen een balkon of terras te plaatsen. Dat klinkt ingewikkeld, en afhankelijk van uw wensen kan het dat ook zijn. Wilt u een groot, bijvoorbeeld gevelbreed, balkon, dan zult u moeten kijken of de gevelconstructie dat toelaat. Een gesprek met een architect of bouwkundige verschaft vaak genoeg helderheid over de haalbaarheid. Heeft u meer bescheiden wensen, en is uw gevel niet geschikt voor een groot balkon? Dan nog zijn er mogelijkheden. De Amsterdamse architect Pieter van Gendt bijvoorbeeld heeft de perfecte oplossing bedacht voor hen die al lang blij zijn met een klein zitje voor twee personen. Net genoeg voor een kopje thee. Zijn balkon met de toepasselijke naam ‘tea for two’ wordt in een dag gemonteerd. U zult wellicht een vergunning nodig hebben en niet alle welstandscommissies zijn even enthousiast, maar als u toestemming krijgt, is dit balkonnetje een perfecte optie en een enorme meerwaarde. Het bestaat uit een tafeltje met twee zitjes tegenover elkaar en een planchet waar genoeg ruimte is voor planten. Een parasolbevestiging maakt het compleet. Het ontwerp kan in klassieke of juist moderne varianten worden uitgevoerd.

Zijn alle bovenstaande mogelijkheden voor u geen optie? Dan zou u kunnen overwegen te verhuizen naar een meer passend huis. Of u zoekt uw heil op een terras of in het park. Hoe dan ook is het belangrijk dat u regelmatig even buiten bent en de zon opzoekt.

Deel dit artikel:

Recente artikelen