Onze dienstverlening is persoonlijk, scherp geprijsd en zeer uitgebreid. Wil jij weten wat wij voor je doen? Lees meer

Ver van huis – OxfamNovib en de vluchtelingencrisis

We zien het op het nieuws al maanden. Elke dag mensen die hun thuis ontvlucht zijn. En juist omdat wij dagelijks mensen aan een nieuw thuis helpen, raakt ons dat des te meer. Maar wat kunnen we doen? We spraken erover met Tom van der Lee, campagnedirecteur van onze partner Oxfam Novib.

Op de vlucht

Het zal je maar gebeuren: door oorlog en geweld ben je gedwongen om je hele hebben en houden achter te laten. Je huis, je baan en je familie, en vaak ook nog zonder afscheid te nemen. Wanhopig zoek je de veiligste manier om te ontsnappen. Je hebt maar weinig opties: mensensmokkelaars, lange voettochten, een krakkemikkig bootje… Zo begint het verhaal van bijna iedere vluchteling.

 

Oxfam Novib helpt

Oxfam Novib verleent noodhulp in tijden van crisis. Campagnedirecteur Tom van der Lee legt uit wat dit precies inhoudt.Tom: “Bij Oxfam Novib geloven we in ontwikkelingshulp voor de toekomst, ook in crisissituaties. In opvangkampen voor Syrische vluchtelingen in Libanon en Jordanië – maar recent ook in Griekenland en Italië – bieden we zaken als voedsel, water, nood-wc’s, thermokleding en waterpompen. De eerste levensbehoeften. Maar met deze opvang alleen ben je er nog niet. We willen vluchtelingen ook middelen aanreiken om verder te kunnen met hun leven.”

 

Zelfdoen: constructief en duurzaam

Daarom ondersteunt Oxfam Novib vluchtelingen ook op andere manieren. Tom: “We zoeken naar alternatieve vormen om vluchtelingen te helpen om hun situatie te verbeteren. We zijn tenslotte ambassadeurs van het zelfdoen! Door middel van 'geld-voor-werkprojecten' dragen de armste vluchtelingen een steentje bij en verdienen ze tegelijk een klein beetje geld. Voor ons is dat goedkoper dan mensen of voorraden laten invliegen om een simpele taak uit te voeren, dus het is voor iedereen voordelig. Deze activiteiten geven vluchtelingende kans om zich constructief in te zetten om hun situatie te verbeteren. Zo kunnen zij hun leven sneller weer op de rails krijgen.”

 

Ondernemende instelling

Deze ondernemende instelling is één van de redenen dat Zelfverkopen al jaar en dag bedrijvenambassadeur is van Oxfam Novib. Als bedrijvenambassadeur steunen wij ondernemers in een ontwikkelingsland door microfinancieringen en trainingen mogelijk te maken. Zo krijgen ook zij de kans om een bloeiend bedrijf op te bouwen en daarmee het leven van de hele gemeenschap te verbeteren. Tom: “De bedrijvenambassadeurs in Nederland vormen een hecht netwerk. Het is geen eenzijdige geef-relatie, maar er worden ook ervaringen en adviezen uitgewisseld. Soms gaan de bedrijvenambassadeurs zelfs op bezoek bij de projecten, en daar ontstaan hele mooie wisselwerkingen.”

 

Help Oxfam Novib

Wilt u net als wij ook iets doen om Oxfam Novib te helpen met hun missie? U kunt op allerlei manieren helpen:

Deel dit artikel:

Recente artikelen