Wat zijn servicekosten en waar moet je op letten als je een huis koopt?
Ieder huishouden heeft dit jaar wel nagedacht over verduurzaming. Het betekent een lager energieverbruik en dat is weer goed voor de portemonnee én het milieu. Bovendien verhoogt het de woningwaarde en stijgt de verkoopbaarheid. Maar ja, het kost nogal wat, zo’n warmtepomp, zonnepanelen of een spouwmuurisolatie. Gelukkig zijn er verschillende manieren om het verduurzamen van je huis te financieren. Hieronder bespreken we er enkele.
De overheid biedt verschillende subsidies en regelingen aan om huiseigenaren te ondersteunen bij het verduurzamen van hun huis. Zo is er bijvoorbeeld de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) die kan worden aangevraagd voor de aanschaf van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pellet-kachels. Ook zijn er regelingen zoals de Energiebespaarlening en de Duurzaamheidslening, waarbij je tegen een lage rente geld kunt lenen voor de financiering van energiebesparende maatregelen. Op gemeentelijk niveau verschillen de subsidieregelingen nogal. Op energiesubsidiewijzer.nl van de Rijksoverheid, kun je eenvoudig jouw mogelijkheden checken.
Een groene hypotheek is een hypotheek die wordt verstrekt voor de financiering van energiebesparende maatregelen. Bij deze hypotheek kun je een hoger bedrag lenen dan bij een reguliere hypotheek, omdat de bank ervan uitgaat dat de maandelijkse energierekening lager zal uitvallen. Hierdoor kun je de hogere hypotheeklasten makkelijker dragen.
In plaats van de gangbare 100%, mag je bij een groene hypotheek 106% van de woningwaarde lenen.
Niet alle hypotheekverstrekkers bieden een groene hypotheek aan. Op de website van de Consumentenbond staat een overzicht van banken die duurzame investeringen stimuleren.
Als je voldoende spaargeld hebt, kun je ook zelf investeren in energiebesparende maatregelen. Als je dit spaargeld op korte termijn nergens anders voor nodig hebt, is dit waarschijnlijk de meest voordelige optie. Bedraagt je spaargeld meer dan €57.000,-, dan betaal je hier belasting over en is het dus zeker slim om je spaargeld voor verduurzaming te gebruiken.
Heb je niet voldoende spaargeld en is een hypotheekuitbreiding geen optie? Dan kun je een persoonlijke lening overwegen. Deze lening loopt meestal maximaal 15 jaar en heeft een hogere rente dan de rente van een hypotheek. Niet de meest ideale oplossing dus en overweeg goed of de verduurzaming deze investering waard is.
Een andere manier is het huren of leasen van zonnepanelen, een zonneboiler of een warmtepomp. Ideaal als direct wil besparen, zonder dat er een grote investering nodig is. Je betaalt dan een vast bedrag per maand. De zonnepanelen (of -boiler of warmtepomp) zijn bij een leaseconstructie niet je eigendom. Geen bezit dus, maar ook geen zorgen.
Maar let op! Aan een leaseconstructie zitten zeker ook nadelen. Allereerst is het onderaan de streep goedkoper om te kopen. Daarnaast ben je vaak lange termijn gebonden aan een leasecontract. Bij veel aanbieders is voortijdig opzeggen niet mogelijk of er geldt een hoge boete. Met name bij de verkoop van je huis kan dat belemmerend zijn.
Er zijn verschillende manieren om het verduurzamen van je huis te financieren. Het is belangrijk om goed te kijken welke mogelijkheden er zijn en welke het beste bij jouw situatie passen. Zoek uit hoe lang het duurt voordat je de investering hebt terug verdiend en bedenk hoe lang je nog in je huidige woning denkt te blijven. Door te investeren in energiebesparende maatregelen, draag je niet alleen bij aan een beter milieu, maar bespaar je ook op de lange termijn op de energiekosten.