Onze dienstverlening is persoonlijk, scherp geprijsd en zeer uitgebreid. Wil jij weten wat wij voor je doen? Lees meer

Vijf redenen om uw huurhuis in te ruilen voor een koophuis

Meer dan de helft van de Nederlandse gezinnen woont in een koophuis. De populariteit van de eigen woning is te verklaren. Wij lichten 5 doorslaggevende redenen toe om een huurhuis in te ruilen voor een eigen woning.

Reden 1 - Huren is weggegooid geld

De belangrijkste reden is het voordeel op lange termijn. U kunt nu een huis kopen en de hypotheekrente voor een periode van 30 jaren vastzetten. Tot het huis volledig is afbetaald betaalt u dan een vast bedrag per maand aan rente en aflossing. Na deze periode heeft u geen hypotheeklast meer en is het huis hypotheekvrij. Door de jaarlijkse verhogingen van de huren, zal de maandelijkse huur na 30 jaren ruimschoots verdubbeld zijn. Alleen al om deze reden ruilt u uw huurhuis in toch?

 

Reden 2 - Een eigen huis kunt u naar uw smaak veranderen

In een huurhuis zult u niet flink investeren. U gaat bijvoorbeeld geen aanbouw bouwen of andere investeringen verrichten die het woongenot verhogen. Zeker als u tientallen jaren in het huis blijft wonen wilt u natuurlijk zoveel mogelijk woongenot, maar met een huurhuis doet u dat niet zo snel.

 

Reden 3 - Bij overlijden gaan de maandlasten omlaag

Hypotheekbanken stellen een overlijdensrisicoverzekering vaak verplicht. Bij overlijden van één van de huiseigenaren wordt de resterende hypotheek geheel of gedeeltelijk afbetaald. Huurders kunnen ook voorzieningen treffen, maar laten dat vaak achterwege.

 

Reden 4 - Profiteren van de ontwikkeling van de huizenprijzen

In de periode 2008 tot 2013 zijn de huizenprijzen gezakt, maar er was slechts sprake van een herstel van de sterke stijging tot 2008. In de jaren vóór 2008 zijn de prijzen namelijk explosief gestegen. Sinds 2013 zijn de huizenprijzen alweer sterk gestegen. De prijzen zitten gemiddeld bijna op het niveau van 2008. Lokaal liggen de prijzen alweer veel hoger. Door het kopen van een huis profiteert u ook mee van de stijgende huizenprijzen. Alleen al door inflatie worden huizen gemiddeld steeds duurder.

 

Reden 5 - Vermogensopbouw voor de oude dag of voor nabestaanden

Over 30 jaren is de hypotheek afbetaald. De waarde van het huis kunt u gebruiken ter aanvulling op uw pensioen. Het gaat in veel gevallen om een bedrag van honderdduizenden euro’s. U kunt het huis verkopen en een goedkoper huis terug kopen. Of u gaat na uw pensionering weer een huisje huren. Het is zelfs mogelijk om een hypotheek op het huis te vestigen. De hypotheekbank geeft u dan een bedrag in handen. U neemt als het ware een voorschot op de verkoopwaarde van het huis. Na uw overlijden kunnen uw kinderen of andere nabestaanden profiteren van de waarde van het huis.

Vooral op lange termijn zijn de voordelen van kopen in plaats van huren zeer groot. Huurders doen er dus vaak verstandig aan om te kopen als de mogelijkheid bestaat.

Deel dit artikel:

Recente artikelen