Onze dienstverlening is persoonlijk, scherp geprijsd en zeer uitgebreid. Wil jij weten wat wij voor je doen? Lees meer

(Voorlopig) koopcontract: waarom, wat en hoe?

Gefeliciteerd! U heeft een huis gekocht en het voorlopig koopcontract is opgemaakt. Maar wat houdt het in en waar zit u nu aan vast? Ook is het belangrijk om te weten wat de volgende stappen zijn. Wij leggen het graag uit!

Na een zoektocht heeft u het perfecte huis gevonden. U heeft overeenstemming bereikt over de koopprijs en de overige voorwaarden en het koopcontract wordt opgemaakt. Het koopcontract wordt in de volksmond ook wel het 'voorlopig' koopcontract genoemd. Maar eigenlijk is er niet zoveel voorlopigs aan. Door het tekenen van het koopcontract gaat u namelijk de verplichting aan om het huis ook daadwerkelijk te kopen. Het contract is, op een aantal ontsnappingsmogelijkheden na, bindend.

 

Wat is de functie van een (voorlopig) koopcontract?

In het koopcontract worden de details van de aankoop en de verkoop vastgelegd. Hierin staan de wederzijdse rechten en plichten en natuurlijk de koopsom en de datum van overdracht. Ook de ontbindende voorwaarden worden in het koopcontract vastgelegd. Dit zijn omstandigheden waardoor de koop toch niet doorgaat. Een veel voorkomende ontbindende voorwaarde is het voorbehoud van de financiering. De koper kan dan van de koop af zien als de financiering niet rond komt.

 

Controleer het voorlopig koopcontract goed

Het contract wordt meestal opgesteld door de makelaar. In de omgeving van Amsterdam stelt de notaris het op. Het opstellen van het koopcontract gebeurd zorgvuldig, volledig en volgens het model van de NVM. Alle gemaakte afspraken worden er in vastgelegd. Als koper doet u er echter verstandig aan om het ondertekenen niet te zien als een formaliteit. Controleer de gegevens goed. U ondertekend het contract immers en bent daarmee verantwoordelijk voor wat er in staat.

 

De koper heeft wettelijk drie dagen bedenktijd

Wettelijk heeft de koper drie dagen bedenktijd om onder de koop uit te komen. Dit kan zonder opgave van reden. De termijn begint te lopen vanaf het moment dat het getekende exemplaar overhandigd is aan de koper. De verkoper heeft geen wettelijke bedenktijd. De termijn kan nog een paar dagen langer zijn. Er moeten namelijk minimaal twee werkdagen in de bedenktijd zitten. Een langere bedenktijd vastleggen mag. Een kortere niet.

 

Wat zijn de gevolgen als de koop toch niet door kan gaan?

Tussen het sluiten van het koopcontract en de overdracht bij de notaris zitten vaak maanden. Wat nu als door omstandigheden de koop niet door kan gaan? Indien een beroep op de ontbindende voorwaarden mogelijk is, kunt u onder de koop uit. In andere gevallen is het een overeenkomst waar de verkoper u aan kan houden. Indien u dan toch onder de koop uit wilt, bent u 10% van de koopsom aan de verkoper verschuldigd. Die kosten lopen dan in de tienduizenden euro’s.

 

De koop is vastgelegd! Hoe nu verder?

De koop is gesloten, nu het benodigde bedrag nog. In het koopcontract wordt in de meeste gevallen een ontbindende voorwaarde voor de financiering vastgelegd. U heeft doorgaans 6 tot 8 weken de tijd om de financiering rond te krijgen. Dit lijkt lang, maar u doet er verstandig aan om direct na het bereiken van een overeenstemming de hypotheek te regelen. Procedures bij banken duren vaak erg lang en er moet nog veel geregeld worden om de betreffende stukken op tijd bij de notaris te krijgen.

Conclusie: zie het ondertekenen van het koopcontract niet alleen als een feestelijk moment. Neem de inhoud van het contract goed door. Na ondertekening zit u immers vast aan de afspraken die er in staan.

Deel dit artikel:

Recente artikelen