Onze dienstverlening is persoonlijk, scherp geprijsd en zeer uitgebreid. Wil jij weten wat wij voor je doen? Lees meer

Vraag uw BKR gegevens op voordat u een hypotheek aanvraagt

Bij het aanvragen van een hypotheek vraagt de hypotheekadviseur of de bank uw BKR-gegevens op. Dit doen ze om een indruk te krijgen van uw kredietwaardigheid. Voordat u op zoek gaat naar een huis doet u er verstandig aan om alvast uw gegevens op te vragen. Dit voorkomt teleurstellingen achteraf.

Registratie bij het BKR klinkt beladen, maar veruit de meeste Nederlanders zijn geregistreerd. Ook logisch, want zelfs al de mogelijkheid om €250 rood te staan op de betaalrekening wordt geregistreerd bij het BKR. Het gaat erom wat er vastgelegd is.

 

Waarom worden kredietgegevens opgevraagd?

Er zijn twee hoofdredenen waarom banken voordat ze een hypotheek verstrekken geinteresseerd zijn in informatie over uw verleden met kredieten. Ten eerste willen ze op deze manier overkreditering voorkomen. De maandlasten moeten wel op te brengen zijn. Openstaande leningen betekent dat er minder geld overblijft om uit te geven aan de hypotheeklasten. Ten tweede willen geldverstrekkers inzicht in uw kredietwaardigheid. Achterstanden in betalingen op bijvoorbeeld een lening worden door het BKR geregistreerd. Betalingsachterstanden zorgen voor een negatieve registratie, en deze zorgen ervoor dat u waarschijnlijk geen hypotheek kunt afsluiten.

 

Hoe vraagt u uw BKR registratie op?

Dit kunt u online doen via de website van het BKR. Voor €4,95 vraagt u eenmalig uw gegevens op. U wordt vervolgens gevraagd om uw persoonlijke gegevens en uw adresgegevens in te vullen. U betaalt online gelijk de kosten. Binnen uiterlijk tien werkdagen krijgt u de gegevens thuisgestuurd. U dient zich nog wel te legitimeren bij de afgifte van de stukken aan de deur.

 

Wat kunt u met het overzicht?

In de opgave van het BKR kunt u zien wat er op uw naam vastgelegd is. Ook blijkt hieruit wat nog open staat en wat al beëindigd is. De openstaande leningen kunnen wel al afbetaald zijn, maar de leningen zijn mogelijk nog niet beëindigd door de kredietinstelling. Uit het overzicht blijkt ook of er achterstanden geregistreerd zijn. Door vooraf deze informatie al te hebben kunt u controleren of de gegevens kloppen. Ook heeft u nog de mogelijkheid en de tijd om fouten te corrigeren.

 

Schoon uw BKR op

Een nog niet beëindigd krediet zorgt ervoor dat u minder hypotheek kunt krijgen. Dit gebeurt ook bij een mogelijkheid om rood te staan op een betaalrekening, het hebben van een creditcard en een uitgestelde betaling. Dit verlaagt namelijk het bedrag dat u maandelijks beschikbaar heeft om hypotheeklasten te betalen. Door het opzeggen van een creditcard, kunt u de hypotheek mogelijk net wel krijgen. Verlaag de mogelijkheid om rood te staan bijvoorbeeld van €1.000 naar €500. Beëindig een doorlopend krediet waarop niets meer open staat, maar die nog niet beëindigd is. Door hier vroeg mee te beginnen loopt u hier niet meer tegenaan op het moment dat u de hypotheek moet regelen.

Bij het BKR staan negen miljoen Nederlanders geregistreerd, dat hoeft dus op zich geen probleem te zijn. Weet wat u op naam heeft en onderneem op tijd actie. Zodra u uw droomhuis gevonden heeft, kunt u gelijk toeslaan met een opgeschoonde BKR.

Deel dit artikel:

Recente artikelen