Hoe verkoop je als belegger succesvol jouw ex-huurwoning?
Om starters meer kansen op de woningmarkt te geven, hoeven zij vanaf 1 januari 2021 geen overdrachtsbelasting te betalen bij aankoop van een woning. Met ingang van 1 april 2021 geldt aanvullend dat de koopprijs van de woning lager moet zijn dan € 400.000,-. Maar er verandert meer. Wij zetten het op een rijtje!
Momenteel bedraagt de overdrachtsbelasting 2% van de koopprijs van een woonhuis. De Tweede Kamer wil de overdrachtsbelasting echter meer situatie-afhankelijk maken en heeft daartoe de Wet Differentiatie Overdrachtsbelasting aangenomen. In deze wet wordt er per situatie gekeken naar de hoogte van de overdrachtsbelasting die er betaald moet worden.
Starters en doorstromers jonger dan 35 jaar worden vanaf 1 januari eenmalig vrijgesteld voor de overdrachtsbelasting. Voorwaarde hierbij is dat de koper ook daadwerkelijk zelf in de woning gaat wonen.
Met ingang van 1 april is de aanvullende voorwaarde opgenomen dat slechts aanspraak kan worden gemaakt op de vrijstelling, indien de koopprijs van de woning lager is dan € 400.000,-.
Voldoe je niet aan deze eisen, dan bedraagt de overdrachtsbelasting 2% van de koopprijs. Tenminste, als de aangekochte woning tevens het hoofdverblijf is.
Indien de aangekochte woning niet het hoofdverblijf wordt, dan wordt de overdrachtsbelasting verhoogd van 2% naar 8%! Dit geldt bijvoorbeeld voor vakantiewoningen, woningen die ouders kopen voor hun kind of voor beleggingen.
Voor aankoop van bedrijfspanden of woningen die worden verkregen door niet-natuurlijke personen (zoals rechtspersonen), stijgt het tarief van 6% naar 8%.
Gelukkig hoef je eventuele aankoopplannen niet uit te stellen tot 1 januari om gebruik te kunnen maken van de vrijstelling. Zolang de overdracht van de woning bij de notaris (ook wel transportdatum genoemd) plaats vindt in het nieuwe jaar, is de vrijstelling van kracht.