Onze dienstverlening is persoonlijk, scherp geprijsd en zeer uitgebreid. Wil jij weten wat wij voor je doen? Lees meer

Waar let u op bij het bezichtigen van een huis?

Een huis kopen doet u weloverwogen. Voordat u een huis koopt moet u goed weten wat u koopt. Waarop let u bij een bezichtiging?

Eigenlijk gek! U bekijkt een huis een paar keer en vervolgens geeft u honderdduizenden euro’s uit zonder dat u exact weet wat u koopt. Is de kwaliteit van het huis wel goed, en is de buurt echt wat u ervan verwacht? Tijdens de bezichtigingen van een huis probeert u te achterhalen of het huis iets voor u is. Waar let u vooral op bij de bezichtigingen?

 

Bereid u voor op een bezichtiging

Als u een huis gaat bekijken die u misschien koopt, kunt u baat hebben bij een goede voorbereiding. Schrijf voor uzelf de vragen op die u bedenkt. Tijdens het bezichtigen vergeet u vaak cruciale vragen. Die kunt u eventueel in een volgende bezichtiging stellen, maar om te voorkomen dat u het vergeet kunt u ze beter opschrijven. Ga gerust met een a4-tje met vragen naar de bezichtiging. Een antwoord op een belangrijke vraag kan u behoeden voor een verkeerde aankoop.

 

Kijk vooral goed in iedere ruimte

Ook als u bouwkundig niet goed onderlegd bent kunt u vaak gebreken opmerken. Stap één is het goed inspecteren van een huis. Probeer de laatjes van de keuken gewoon, en let ook op vlekken die kunnen duiden op lekkage. Heeft u twijfels over bepaalde zaken? Vraag het de verkopers. Zij hebben een meldingsplicht voor gebreken. Maar let op! De koper heeft een onderzoeksplicht. U moet dus ook goed uw huiswerk doen.

 

Let ook op de buurt

Niet alleen het huis moet voldoen aan uw wensen. Zeker ook de buurt moet naar wens zijn. Plan een eventuele tweede bezichtiging bijvoorbeeld in de avonduren om te ervaren of er sprake is van geluidsoverlast. En als u de kans krijgt om buren of buurtgenoten te spreken, doen! Vraag deze ervaringsdeskundigen hoe het is om in de betreffende buurt te wonen.

 

Maak foto’s tijdens de bezichtiging

Na de bezichtiging weet u zich veel dingen niet meer goed te herinneren. Dat is lastig, want bij thuiskomst gaat u zich dingen afvragen. Hoe zat het bijvoorbeeld met de ruimte in de woonkamer? Ook kunt u de foto’s laten zien aan mensen in uw omgeving die verstand van zaken hebben. De foto’s die u zelf maakt zullen vaak andere foto’s zijn dan die op Funda staan. Vraag de verkopers vooraf of ze er moeite mee hebben.

 

Hoe is het gevoel?

Het eerste gevoel moet gelijk goed zijn. Zodra u een huis binnenstapt weet u al of dit het huis is waar u naar op zoek bent. Een goed gevoel bij een huis zegt meer dan een slaapkamer extra in het huis. U gaat er mogelijk tientallen jaren wonen, dus het moet uw thuis kunnen zijn en ook zo aanvoelen.

Deel dit artikel:

Recente artikelen