Onze dienstverlening is persoonlijk, scherp geprijsd en zeer uitgebreid. Wil jij weten wat wij voor je doen? Lees meer

Waarom starters moeilijk een huis kunnen kopen?

Starters hebben het nog steeds moeilijk op de huizenmarkt. Het vinden van een baan is door de aantrekkende economie dan makkelijker geworden. Daar staat tegenover dat de huizenprijzen sterk gestegen zijn. Het financieren van een huis is er daardoor niet eenvoudiger op geworden.

De huizenprijzen zijn alweer torenhoog

De huizenprijzen zijn alweer een aantal jaren aan het stijgen. Dit wordt mede veroorzaakt doordat er jarenlang te weinig huizen gebouwd zijn. Tijdens de crisisjaren werd er namelijk veel minder geïnvesteerd in onroerend goed. De bouw is weer in volle gang, maar het tekort aan koophuizen is groot. Hoge huizenprijzen in combinatie met de naar verhouding lage salarissen van starters, maken het kopen van een huis lastig.

In sommige delen van Nederland zijn de huizenprijzen zo hard gestegen dat de starters volledig zijn uitgeschakeld. Bijvoorbeeld in Amsterdam wordt een groot deel van de huizen gekocht door investeerders, die ook nog eens contant afrekenen.

 

De studiefinanciering zorgt voor een studieschuld

Het komt steeds vaker voor dat studenten geld moeten lenen om de studie te betalen. Na het afstuderen moeten de schulden nog afbetaald worden. Hier hebben de afgestudeerden ruim de tijd voor, maar vaak is het een struikelblok bij het kopen van een huis. De schuld zorgt namelijk voor een lagere maximale hypotheek. Bij het verstrekken van een hypotheek wordt er namelijk rekening gehouden met het feit dat de schuld nog op de schouders drukt.

 

Vaste arbeidsovereenkomsten worden steeds schaarser

Banken gaan voor het verstrekken van hypotheken vaak toch nog uit van een vaste contract bij de werkgevers. Helaas geven werkgevers liever tijdelijke arbeidsovereenkomsten. Dit hoeft geen probleem te zijn, als de werkgever maar wil verklaren dat de intentie bestaat om een tijdelijk contract om te zetten naar een vast contract. Niet alle werkgevers zijn hiertoe bereid. Maar gelukkig zijn er ook zonder een vast contract en een intentieverklaring tegenwoordig mogelijkheden. De bank wil echter wel bewijs van een stabiel inkomen. Dit is aan te tonen met jaaropgaven van drie afgesloten jaren. Sommige banken nemen ook al genoegen met een kortere periode.

 

De bijkomende kosten met spaargeld betalen

Bij het kopen van een huis maakt u kosten zoals de overdrachtsbelasting, advieskosten en de kosten die de notaris in rekening brengt. In 2017 zijn deze kosten nog voor een klein deel mee te financieren. In 2018 moet hiervoor volledig het spaargeld worden aangesproken. Starters op de huizenmarkt hebben geen huis met overwaarde dat ze kunnen verkopen. Dit maakt de positie van starters lastiger in vergelijking met veel doorstromers op de huizenmarkt.

Als starter is het zaak om kapitaal achter de hand te hebben. Het gedeeltelijk betalen van het huis met spaargeld, verkleind het risico voor de bank. Banken verstrekken in dat geval dan ook eerder een hypotheek.

Deel dit artikel:

Recente artikelen