Onze dienstverlening is persoonlijk, scherp geprijsd en zeer uitgebreid. Wil jij weten wat wij voor je doen? Lees meer

Waarom stelt de bank een opstalverzekering verplicht?

Een met een hypotheek gefinancierd huis moet u verzekeren tegen het risico van brand. Dit wordt verplicht gesteld door de hypotheekbank. Ook begrijpelijk, want bij brand is de kans op een flinke schade groot. Binnen een paar minuten kan een huis volledig verwoest worden.

U gaat naar de notaris voor het overdragen van een huis op uw naam. In de te ondertekenen stukken staat dat een opstalverzekering verplicht is. U hoeft het niet te bewijzen door middel van het tonen van een polis. Er wordt op vertrouwd dat u het regelt.

 

Kans op brand is klein

Mogelijk bent u zelf bereid om het risico te lopen. De kans dat uw huis de komende tientallen jaren in de brand vliegt is klein. Volgens Brandveilig.com is de kans op brand 1 op 65. Hierbij zijn ook kleine claims met een geringe schade meegerekend. De kans is dus klein, maar zeker niet te verwaarlozen. U kunt bijvoorbeeld ook te maken krijgen met brand doordat het huis van de buren in de fik staat. Zet uw huis niet op het spel en zorg voor een verzekering met een goede dekking. De meeste opstalverzekeringen bieden ook dekking tegen bijvoorbeeld schade door storm en inbraak.

 

Wat gebeurt er bij brand in een onverzekerd huis?

Laten we van het slechtste uitgaan. Uw huis brand volledig af. De brandweer doet nog een poging om de brand te blussen, maar door de omvang van de brand is er geen redden meer aan. De financiële schade is niet te overzien als u geen opstalverzekering heeft. Op het verwoeste huis zit nog steeds een af te betalen hypotheek en u moet betalen voor vervangende woonruimte. U krijgt dus dubbele maandlasten. De vervangende woonruimte zal een huurhuis worden, want nog een hypotheek afsluiten zal de meeste mensen niet lukken. Ook zult u zelf opdraaien voor de kosten om de resten na de brand weer op te ruimen. Deze kosten kunnen ook hoog oplopen.

 

Voor welk bedrag moet u het huis verzekeren?

Voor de opstalverzekering is de herbouwwaarde van groot belang. Dit is het bedrag dat u nodig heeft om het huis te herbouwen. Voor de verzekering gaat u dus niet uit van de koopsom van het huis, maar juist van de hoogte van de kosten om een vergelijkbaar huis op dezelfde plek te herbouwen. Verzekeraars hebben berekeningstools beschikbaar voor het berekenen van de hoogte van het verzekerd bedrag. Als u uitgaat van het door de verzekeraar aanbevolen verzekerd bedrag, kunt u niet onderverzekerd zijn.

Neem dus geen risico en zorg voor een opstalverzekering voordat u het huis op naam krijgt bij de notaris. De premie voor de verzekering is naar verhouding laag in vergelijking met het schadebedrag waar u zelf voor opdraait na een brand.

Deel dit artikel:

Recente artikelen