Onze dienstverlening is persoonlijk, scherp geprijsd en zeer uitgebreid. Wil jij weten wat wij voor je doen? Lees meer

Waarom stelt de bank een opstalverzekering verplicht?

Als je een huis koopt en hiervoor een hypotheek afsluit, zal de bank je verplichten om een opstalverzekering af te sluiten. Maar waarom is dat zo? En voor welk bedrag moet je jouw huis verzekeren? In dit artikel geven we antwoord op deze vragen.

Wat is een opstalverzekering?

Een opstalverzekering is een verzekering die de financiële schade dekt als jouw huis wordt getroffen door bijvoorbeeld brand, storm of inbraak. Het is een essentiële verzekering die jouw financiële zekerheid biedt in het geval van onvoorziene omstandigheden.

Waarom is het verplicht

Jouw huis is waarschijnlijk een van de grootste investeringen die je ooit zult doen. Het is dan ook logisch dat je deze investering wilt beschermen. Jouw bank wil dat ook. Je koopt het huis immers met hun geld (de hypotheek). Als er iets met dat huis gebeurd, dan kan niet alleen jij, maar ook de bank naar het geld fluiten. Daarom verplicht de bank je om een opstalverzekering af te sluiten als je een hypotheek bij hen afsluit.

Voor welk bedrag moet je jouw huis verzekeren?

Het bedrag waarvoor je jouw huis moet verzekeren, is even hoog als de herbouwwaarde van jouw huis. Dit is het bedrag dat nodig is om jouw huis opnieuw te bouwen als het volledig zou worden verwoest. De hoogte van het bedrag wordt vastgesteld door de taxateur die de woning taxeert voor de hypotheek.

Conclusie

Het afsluiten van een opstalverzekering is een belangrijke stap bij het kopen van een huis. Het beschermt jou én de bank tegen grote financiële risico's. 

Zoek je informatie over andere onderwerpen? Kijk dan ook eens in ons blog overzicht, bij onze tips & tricks of bij onze veelgestelde vragen. Over de meeste onderwerpen hebben we weleens iets geschreven.
 
Staat jouw vraag er niet bij? Stuur ons dan een e-mail of vraag een informatiegesprek aan. We helpen je graag verder!

Deel dit artikel:

Recente artikelen