Onze dienstverlening is persoonlijk, scherp geprijsd en zeer uitgebreid. Wil jij weten wat wij voor je doen? Lees meer

Waarop letten bij het bezichtigen van een huis?

Bij het bezichtigen van een huis kun je betoverd raken. Laat je niet leiden door emoties en blijf reëel. Bekijk het huis kritisch en zie de nadelen ook in. Graag wijzen wij u op een aantal zaken waar u op moet letten bij het bezichtigen van een huis.

Bij een bezichtiging doet u veel impressies op. U moet het huis eerst even aanvoelen en ervaren of het gevoel goed is. Maar daar moet het niet bij blijven. Vergeet niet om een kritische bril op te zetten. Houd onderstaande tips in uw achterhoofd bij het bezichtigen.

 

Vochtplekken, oude lekkages en nieuw geverfde muren

Eén van de grootste angsten voor huizenkopers is lekkage in de woning. Het kan duiden op een grote kostenpost. Ook is het vaak niet duidelijk waar het vocht vandaan komt. Let op vochtplekken die duiden op lekkages. Ook als je ziet dat het opgedroogde vlekken zijn. Stel er vragen over als u het ziet.

 

Energielabel en de energiezuinigheid

Energiekosten lopen in de honderden euro’s per maand. Niet gek dus om goed te letten op de energiezuinigheid van het huis. Dit kunt u deels aflezen aan het energielabel, maar een label geeft maar een gedeeltelijke indruk. Informeer naar de hoogte van het huidige voorschot aan het energiebedrijf. Verdiep u ook in de kosten die gemaakt moeten worden om het huis eventueel energiezuiniger te maken. Denk hierbij aan geïsoleerde muren en dubbelglas.

 

Scheuren in muren

Heeft u serieuze belangstelling voor het huis? Een bouwkundige keuring is altijd aan te bevelen. Bij een bezichtiging kunt u ook alvast goed letten op uiterlijke kenmerken die kunnen duiden op bouwkundige problemen. Een scheur in een muur wil nog niet zeggen dat het huis op instorten staat. Maar het is in ieder geval een aandachtspunt. Let ook gelijk op de kwaliteit van de kozijnen en het stucwerk. Dit is belangrijk om een goede indruk van het huis te krijgen.

 

Ziet u zichzelf er al wonen

Als u denkt: 'Het huis voldoet aan de wensen', wil dat nog niet zeggen dat het de perfecte woning voor u is. Eigenlijk moet u in uw hoofd al aan het inrichten zijn. Is dat niet het geval, misschien dan toch nog even verder kijken. Het huis moet op alle vlakken voldoen.

 

Verdiep u ook in de woonomgeving

Eigenlijk zou u er eerst een week moeten wonen voordat je koopt. Mogelijk is er veel overlast van de buurt. Of heeft u veel last van hangjeugd. Dit lijkt een klein probleem, maar kan een grote ergernis zijn. Loop ook eens door de buurt om te ervaren wat de sfeer in de wijk is. Voelt het goed, of juist niet.

 

Zet vooraf op papier waar u naar wilt kijken

U moet voorkomen dat u belangrijke punten over het hoofd ziet. Dit kunt u voorkomen door de belangrijkste zaken op van te voren op te schrijven. Dit is vooral een goede tip voor een tweede bezichtiging. Zorg voor bevredigende antwoorden voordat u een bod doet.

Deel dit artikel:

Recente artikelen