Onze dienstverlening is persoonlijk, scherp geprijsd en zeer uitgebreid. Wil jij weten wat wij voor je doen? Lees meer

Wanneer kunt u beter een huis huren in plaats van kopen?

59 Procent van de huishoudens woont in een koophuis. Dat komt mede door de grote voordelen van het kopen van een huis in plaats van een huis huren. Toch kan het huren van een huis een verstandigere keuze zijn. Soms ook omdat het gewoon niet anders kan door omstandigheden.

Veel huurders hebben niet de optie om te kopen, omdat ze de financiering niet rond krijgen. Natuurlijk hoeft u zich niet neer te leggen bij het standpunt van één hypotheekbank. Een andere bank wil het misschien wel doen. Ondanks de grote voordelen van het kopen is huren in sommige gevallen verstandiger of de enige oplossing.

U gaat (mogelijk) binnen een paar jaren weer verhuizen

Bij het kopen van een huis maakt u hoge kosten. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan de overdrachtsbelasting, notariskosten en de advies- en bemiddelingskosten. Als u binnen een paar jaren toch weer gaat verhuizen is huren vaak verstandiger. Vooral in de eerste jaren na de aankoop is de investering in een koophuis vaak groter dan de verkoopwaarde. U zult hierdoor te maken krijgen met een restschuld bij het weer verkopen van het huis.

Partners die voor het eerst gaan samenwonen

Partners die voor het eerst gaan samenwonen moeten nog maar afwachten of ze elkaar echt zo leuk vinden. Dit ondervinden in een huurhuis neemt minder problemen met zich mee als de relatie toch knapt. Na het samenwonen in een huurhuis gedurende een bepaalde periode, kunnen de partners de volgende stap zetten.

Door ziekte kunt u geen overlijdensrisicoverzekering afsluiten

Soms is het kopen van een huis niet mogelijk omdat u de hypotheek niet rond krijgt. Dit is ook het geval als het niet lukt om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Een dergelijke verzekering wordt namelijk vaak als eis gesteld voor het krijgen van een financiering. Ga in dat geval niet bij de pakken neer zitten. Een afwijzing van één verzekeraar wil nog niet zeggen dat u onverzekerbaar bent. Ook door het inbrengen van eigen geld is er vaak toch nog veel mogelijk.

Door een BKR registratie kunt u geen huis krijgen

Uw kredietwaardigheid wordt getoetst bij het BKR. Hier worden leningen geregistreerd en ook bijvoorbeeld betalingsachterstanden en betalingsproblemen uit het verleden. Vijf jaren na het beëindigen van de lening verdwijnen de leningen uit het BKR. Met een negatieve registratie kunt u een hypotheek vaak wel vergeten. Een dergelijke registratie krijgt u op naam bij bijvoorbeeld betalingsachterstanden.

Door de lage hypotheekrentes koopt u op dit moment tegen lage maandlasten. In deze lasten zit ook een aflossing van de hypotheekschuld verwerkt. U bouwt dus vermogen op in een koophuis. Over dertig jaren heeft u het huis volledig afbetaald. Bij huren stijgt de huur jaarlijks met een bepaald percentage. Hierdoor is kopen in vrijwel alle gevallen verstandiger dan huren.

Deel dit artikel:

Recente artikelen