Onze dienstverlening is persoonlijk, scherp geprijsd en zeer uitgebreid. Wil jij weten wat wij voor je doen? Lees meer

Wat gebeurt er met een aflossingsvrije hypotheek na de einddatum?

De meeste hypotheken die sinds 2013 zijn afgesloten worden volledig afbetaald vóór het bereiken van de einddatum. De meeste hypotheken van vóór 2013 worden niet volledig afbetaald. Dit komt vooral door de aflossingsvrije hypotheek die veel huiseigenaren nog hebben. Op de einddatum kan een probleem ontstaan als de schuld nog niet volledig is afbetaald.

Eigenlijk is het logisch. U leent bij een hypotheekbank een bedrag en u lost de volledige schuld af in 30 jaren. De schuld niet of niet volledig aflossen zorgt voor lagere maandlasten gedurende de looptijd. Er kan dan alleen een probleem ontstaan bij het bereiken van de einddatum van de hypotheek. De hypotheek moet in dat geval namelijk verlengd worden. De hypotheekbank zal dit in de meeste gevallen gewoon doen. Maar niet in alle gevallen.

 

Uw hypotheek bereikt de einddatum – Wat nu?

Een hypotheek wordt meestal afgesloten met een looptijd van 30 jaren. Binnen deze looptijd wordt de hypotheekschuld normaal gesproken afbetaald. Als er op de einddatum toch een schuld overblijft, moeten er nieuwe afspraken gemaakt worden over de schuld. Er moet als het ware een nieuw contract gesloten worden. Hypotheekbanken willen bij het verlengen wel de zekerheid hebben dat u de hypotheeklasten kunt dragen. Het wordt behandeld als een nieuwe aanvraag. Bent u op dat moment 56 jaar of ouder? Bij het beoordelen van de nieuwe aanvraag wordt ook het pensioeninkomen meegerekend.

 

Huis verplicht verkopen?

Stel nu dat u geen nieuwe hypotheek krijgt? Er staat dan nog wel een lening open die afbetaald moet worden. De meeste huiseigenaren zullen niet in staat zijn om de schuld af te betalen met spaargeld. In dat geval is het nog een optie om andere hypotheekbanken te benaderen voor een financiering. Mocht het niet lukken, dan blijft er maar één optie over, namelijk het huis verkopen.

 

De aflossingsvrije hypotheek vormt het gevaar

De afgelopen tientallen jaren zijn er veel hypotheken deels aflossingsvrij gelaten. Deze hypotheken hebben de einddatum nog niet bereikt, maar de komende tientallen jaren zal de einddatum bereikt worden. Hier is niet veel aandacht voor in de media, maar er kunnen problemen optreden. In de meeste gevallen zal er gewoon verlengd worden, maar niet altijd. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met de leningen bij hypotheekbanken die inmiddels niet meer bestaan? Iedereen met een aflossingsvrije hypotheek moet daardoor opletten. Informeer bijvoorbeeld alvast wat de mogelijkheden zijn op de einddatum van de hypotheek.

 

Het fiscaal voordeel vervalt

U heeft recht op hypotheekrenteaftrek gedurende een periode van 30 jaren. Daarna vervalt de aftrek en zijn de rentelasten netto kosten. U blijft in ieder geval recht hebben op hypotheekrenteaftrek tot 2031. Ook als uw hypotheek vóór 2001 afgesloten is.

Heeft u een (gedeeltelijke) aflossingsvrije hypotheek? Overleg met uw hypotheekbank wat er gebeurt na het bereiken van de einddatum van de hypotheek. Op deze manier voorkomt u onaangename verrassingen.

Deel dit artikel:

Recente artikelen