Onze dienstverlening is persoonlijk, scherp geprijsd en zeer uitgebreid. Wil jij weten wat wij voor je doen? Lees meer

Wat gebeurt er met het huis bij arbeidsongeschiktheid?

Bij overlijden van één van de huiseigenaren wordt de hypotheek deels of volledig afbetaald. Maar wat gebeurt er als het inkomen sterk daalt door arbeidsongeschiktheid?

Over het afsluiten van een hypotheek moet niet te licht gedacht worden. U gaat een financiële last aan die voor tientallen jaren uw maandlasten voor een groot deel bepaalt. Hierbij moet u ook rekening houden met doomscenario’s zoals het overlijden van één van de huiseigenaren of arbeidsongeschiktheid. Het risico van het overlijden verzekert u met een overlijdensrisicoverzekering, maar hoe dekt u het risico van arbeidsongeschiktheid af?

 

Werknemers - Wat gebeurt er met het inkomen bij arbeidsongeschiktheid?

Werknemers krijgen in de eerste twee jaren van de arbeidsongeschiktheid het loon doorbetaald. Na twee jaren kan het inkomen sterk dalen. Na twee jaren krijgen werknemers te maken met de WIA. Afhankelijk van de mate van arbeidsongeschiktheid wordt er een uitkering verstrekt. Bij deze uitkering speelt ook een rol wat de arbeidsongeschikte met de ziekte of aandoening nog kan verdienen. Het inkomen kan in de WIA sterk dalen. Iets om rekening mee te houden.

 

Wat als er geen recht bestaat op de WIA?

Bijvoorbeeld grootaandeelhouders en zzp’ers hebben geen recht op een uitkering uit de WIA. Zij zijn aangewezen op een arbeidsongeschiktheidsverzekering, ook wel AOV. Deze zorgt voor een uitkering van ten hoogste 80 procent van het inkomen. De hoogte van de uitkering is afhankelijk van de kwaliteit van de afgesloten AOV. Een hoger verzekerd bedrag zorgt voor een hogere maandelijkse premie. Bij gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid volgt een gedeeltelijke uitkering.

 

En als er nu geen AOV afgesloten is?

Als er geen recht bestaat op de WIA en er is geen AOV afgesloten valt het inkomen sterk terug bij arbeidsongeschiktheid. Het kan zelfs van de ene op de andere dag zakken naar nul. Onder strikte voorwaarden bestaat er recht op een bijstandsuitkering. De arbeidsongeschikte kan verplicht worden om eigen geld eerst te gebruiken om van rond te komen voordat er recht bestaat op een bijstandsuitkering. Zelfs de overwaarde in het huis kan eerst verplicht gebruikt moeten worden om van rond te komen.

 

Is een woonlastenverzekering de oplossing?

Deze verzekering keert uit bij werkloosheid en bij arbeidsongeschiktheid. De hoogte van de uitkering kan afgestemd worden op de hoogte van de woonlasten. De verschillen in kwaliteit tussen de woonlastenverzekeringen zijn erg groot. Sommige verzekeringen formuleren te strenge eisen om in aanmerking te komen voor een uitkering. Verdiep u dus goed in de polisvoorwaarden voordat u een dergelijke verzekering afsluit. Bij twijfel kunt u het beste advies inwinnen. De verzekering moet namelijk goed bij u passen.

Deel dit artikel:

Recente artikelen