Onze dienstverlening is persoonlijk, scherp geprijsd en zeer uitgebreid. Wil jij weten wat wij voor je doen? Lees meer

Wat gebeurt er met mijn huis na mijn overlijden?

Na uw overlijden gaat uw huis naar uw erfgenamen. Hetzelfde geldt voor de hypotheek op het huis. Wie krijgt wat en hoe kunt u voorkomen dat de erfgenamen in de problemen komen door een hoge hypotheekschuld?

Bij overlijden komt het huis van de overledene in de nalatenschap en gaat het huis naar de erfgenamen. Wettelijk is vastgelegd wie dat zijn, maar u kunt met een testament een andere verdeling aanbrengen. Volgens de wettelijke regels komen het huis en andere bezittingen toe aan de huwelijkspartner en de kinderen van de overledene. Een geregistreerd partnerschap wordt gelijk gesteld met het huwelijk. Als er geen partner en kinderen zijn, zijn de ouders en de broers en de zussen van de overledene de erfgenamen.

 

Ook de hypotheekschuld geeft u door aan uw nabestaanden

Aan hypotheken worden vaak overlijdensrisicoverzekeringen gekoppeld. Deze keren een bedrag uit bij overlijden van de huiseigenaren vóór een bepaalde datum. Banken eisen bij het verstrekken van een hypotheek een dergelijke verzekering. Vaak is maar een deel van de hypotheek afgedekt met een overlijdensrisicoverzekering. De hypotheek bedraagt bijvoorbeeld €200.000 met een overlijdensrisicoverzekering voor €50.000. Na overlijden krijgen de erfgenamen een huis met in dit geval nog een hypotheek van €150.000.

 

Is het huis na overlijden nog betaalbaar voor het gezin?

Banken eisen voor de hypotheek een overlijdensrisicoverzekering. Bij overlijden van één van de huiseigenaren moet een deel van de hypotheek afbetaald worden. Het is de vraag of de resterende hypotheeklasten nog op te brengen zijn voor de achterblijvers. U doet er verstandig aan om hier bij na te denken bij het afsluiten van een hypotheek. Vaak kost het maar een gering bedrag in de maand extra om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten met een volledige aflossing van de hypotheekschuld.

 

Meerdere erfgenamen worden eigenaar van het huis

Na overlijden wordt de huwelijkspartner vaak beschermd. De kinderen worden eigenaar van een deel van het huis, maar ze kunnen hun deel niet opeisen. De kinderen hebben dan een vordering die wordt vereffend na overlijden van de langstlevende partner. Als de kinderen gezamenlijk de eigenaar zijn geworden door het overlijden, moeten ze samen beslissen wat er met het huis gaat gebeuren. Het huis verkopen is de meest logische optie, maar de nabestaanden kunnen ook andere afspraken maken.

 

Is er belasting verschuldigd over de waarde van het huis?

Ja, het huis wordt als vermogen gezien. Het gaat wel om de waarde van het huis minus de hypotheekschuld. De waarde wordt bij de rest van het vermogen opgeteld. Voor de huwelijkspartner geldt een hoge vrijstelling van €638.089 (2017). Voor de kinderen geldt maar een vrijstelling van €20.209. Over het meerdere is belasting verschuldigd. Voor de partner en de kinderen geldt een heffing van 10% of 20%.

Regel het goed voor de nabestaanden door het opstellen van een testament en door een overlijdensrisicoverzekering met een ruim verzekerd bedrag. Na uw overlijden kunt u de nabestaanden financieel ontzien door de zaken nu al goed te regelen.

Deel dit artikel:

Recente artikelen