Hoe verkoop je als belegger succesvol jouw ex-huurwoning?
De uitbraak van Covid-19 raakt de gezondheid en de economie hard. Nederlanders werken thuis, bedrijven sluiten, beurzen schieten op en neer. Overheden treffen noodmaatregelen. Al die gebeurtenissen roepen vragen op. Persoonlijke vragen, macro-economische. NRC zette 25 vragen over de Coronarecessie op een rij.
Het effect van de coronacrisis op de Nederlandse huizenmarkt is onduidelijk. Economen van de Rabobank klonken medio maart behoorlijk optimistisch. Zij spraken van „een lagere huizenprijsgroei” in plaats van een daling. Met de lage rente, overheidsmaatregelen om de werkloosheid te beperken en het woningtekort dat de komende jaren oploopt, zien de economen „een fundament” onder de huizenprijsontwikkeling.
Ook makelaarsvereniging NVM is positief en stelt dinsdag dat „de krapte op de markt zo groot is dat verkopers nog geen genoegen nemen met lagere prijzen”. Bezichtigingen in het hele land gaan door en statistieken laten nog geen „grote fluctuaties zien”.
De vraag is of dat de komende tijd zo blijft als de coronacrisis een nieuwe fase ingaat en het berichten over ontslagen en faillissementen zou regenen. De kredietcrisis van 2008 werkte vertraagd door op de huizenmarkt, die hield er zo’n vijf jaar last van. De Vereniging Eigen Huis publiceerde donderdag 26 maart een peiling waaruit bleek dat huizenbezitters wel degelijk denken dat de prijs van hun huis door de coronacrisis gaat dalen. De belangstelling zal teruglopen of mogelijk helemaal doodvallen, vrezen zij.
Bron: NRC.nl