Onze dienstverlening is persoonlijk, scherp geprijsd en zeer uitgebreid. Wil jij weten wat wij voor je doen? Lees meer

Wat is de Nationale Hypotheek Garantie?

Met regelmaat krijgen wij vragen over de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Wat is het? Wat zijn de voordelen? Kan ik het krijgen? En wat verandert er in 2014?

Wat is het?

De Nationale Hypotheek Garantie is een garantie die je kunt krijgen als je een hypotheek afsluit voor de aankoop of verbouwing van een woning. De Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen verstrekt de NHG en staat borg indien er iets in je persoonlijke situatie verandert, waardoor je genoodzaakt bent je woning met restschuld te verkopen.

Scheiding, daling van het inkomen, arbeidsongeschiktheid, werkloosheid. Vervelend genoeg, maar nog vervelender als je hierdoor in de problemen komt met de betaling van het maandelijkse hypotheekbedrag. Met de NHG kan de restschuld worden kwijtgescholden en wordt deze door NHG aan de bank terugbetaald.

 

Rentekorting

Naast het feit dat de NHG je beschermd tegen een eventuele restschuld, is een bijkomend voordeel dat banken je met een NHG rentekorting geven op de hypotheekrente. Dit is logisch omdat er met een NHG voor banken meer zekerheid is. De hoogte van deze korting verschilt, maar ligt meestal tussen de 0,3 % en 0,6% op de hypotheekrente.

 

Kost het wat?

Anderzijds betaal je wel voor NHG. Dit is ook niet vreemd. Er gaat immers een partij garant voor je staan. Bij het afsluiten van een hypotheek betaal je voor NHG een eenmalige premie. Dit wordt de 'borgtochtprovisie' genoemd. Deze borgtochtprovisie bedraagt 0,85% van het toale hypotheekbedrag. Dit bedrag kan overigens meegefinancierd worden in de hypotheek.

 

Hoe kan ik het krijgen?

Om voor de NHG in aanmerking te komen dien je aan een aantal voorwaarden te voldoen. Om te beginnen mag de maximale koopsom van de woning niet hoger zijn dan € 290.000,-, inclusief 5% bijkomende kosten (NHG-grens). Op de site www.nhg.nl vind je meer informatie over de voorwaarden die worden gesteld. Ook kun contact opnemen met een hypotheekadviseur of een adviseur van je bank. Deze kan beoordelen of je voor NHG in aanmerking komt en eventueel de aanvraag indienen.

 

Wat verandert er in 2014?

Vanaf 1 juli 2014 wordt de NHG-grens verlaagd van €290.000,- naar €265.000,-. De belangrijkste reden voor deze verlaging is dat het risico voor het Waarborgfonds te groot werd. In 2012 bedroeg de borgstelling € 154 miljard, terwijl dit voor de crisis in 2005 nog €79 miljard was. Naast het verlagen van deze NHG-grens zal ook de borgtochtprovisie worden verhoogd van 0,85% naar 1%. Zaken dus om rekening mee te houden als je een huis wilt kopen met NHG.

 

Meer informatie

Mocht je meer willen weten over de NHG, raadpleeg dan www.nhg.nl of vraag je tussenpersoon of bankadviseur. Zij kunnen je adviseren en verder helpen.

Deel dit artikel:

Recente artikelen