Onze dienstverlening is persoonlijk, scherp geprijsd en zeer uitgebreid. Wil jij weten wat wij voor je doen? Lees meer

Wat is een arbeidsperspectiefverklaring?

Bij het aanvragen van een hypotheek eisen veel geldverstrekkers nog steeds een vast contract van werknemers. Eigenlijk is het niet meer van deze tijd, en dat beginnen geldverstrekkers ook in te zien. Een werknemer met een goede opleiding in de juiste branche is tegenwoordig financieel stabieler dan een werknemer met een vast contract in een slechte draaiende branche. Om deze reden is de arbeidsperspectiefverklaring in het leven geroepen.

De arbeidsmarkt is niet meer dezelfde. Hij wordt namelijk steeds flexibeler. Er worden steeds minder vaste contracten afgesloten. De nadruk ligt op tijdelijke contracten en vaak wordt er gewisseld van werkgever. Dit geldt bij uitstek voor flexwerkers, die al dan niet via een uitzendbureau werken. Voor deze groep was het krijgen van een hypotheek een probleem. Maar gelukkig denken geldverstrekkers steeds beter mee.

 

Wat houdt een perspectiefverklaring in?

Een perspectiefverklaring is een verklaring waaruit blijkt dat het redelijkerwijs te verwachten is dat u met uw competenties, opleiding en werkervaring, nu en in de toekomst een stabiel inkomen kunt verwerven. Met andere woorden als u niet meer werkt bij uw huidige werkgever, heeft u goede kansen om een vergelijkbare baan te vinden. Een arbeidsperspectiefverklaring kan bijvoorbeeld worden afgegeven via uw intercedent van het uitzendbureau.

De perspectiefverklaring is nog niet volledig ingeburgerd. Het is als een kleinschalige test begonnen, maar het is waarschijnlijk dat het door alle geldverstrekkers geaccepteerd gaat worden in de toekomst. De grote Nederlandse banken werken er al mee.

 

Kunt u met een tijdelijk contract zonder perspectiefverklaring?

Ja dat kan. Er wordt namelijk ook nog steeds met de werkgeversverklaring gewerkt. In deze verklaring geeft de werkgever aan dat de intentie bestaat om de tijdelijke werknemer uiteindelijk een vast contract aan te bieden. Helaas zijn tijdelijke werkgevers niet altijd bereid om een intentieverklaring af te geven. Mede daarom is de arbeidsperspectiefverklaring opgesteld.

 

Het verschil tussen een werkgeversverklaring en de perspectiefverklaring

Bij de werkgeversverklaring gaat het om het opgeven van het huidige inkomen. De perspectiefverklaring doet een uitspraak over het verwachte inkomen in de toekomst. In dat opzicht heeft de perspectiefverklaring ook een grotere toegevoegde waarde. Iemand met een vast contract kan morgen zijn of haar baan verliezen.

 

Welke factoren spelen een belangrijke rol?

De waarde van de arbeidsperspectiefverklaring hangt af van het opleidingsniveau, ervaring en competenties, maar zeker ook de branche waarin een werknemer werkt. Het maakt nogal een verschil of een werknemer in een winkel werkt of werkt als een schaarse ICT’er. Meerdere factoren die de toekomstige inkomsten beïnvloeden worden meegenomen. Werknemers die werken in een krimpende branche hebben slechtere vooruitzichten dan werknemers in een opkomende branche.

 

NHG is mogelijk met een arbeidsperspectiefverklaring

Een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) heeft grote voordelen. Dit geeft namelijk recht op een korting op de hypotheekrente. Met een arbeidsperspectiefverklaring kunt u aanspraak maken op NHG.

Deel dit artikel:

Recente artikelen