Onze dienstverlening is persoonlijk, scherp geprijsd en zeer uitgebreid. Wil jij weten wat wij voor je doen? Lees meer

Wat is een intentieverklaring?

U heeft nog geen arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd en u wilt een huis kopen. Geldverstrekkers hechten nog steeds een grote waarde aan een vaste baan. Met een intentieverklaring kan een tijdelijke arbeidsovereenkomst toch voldoende zijn.

Voordat hypotheekbanken een hypotheeklening verstrekken, willen ze voldoende zekerheden dat u nu en in de toekomst genoeg inkomen heeft om de lening terug te betalen. Een 100 procent zekerheid kunnen ze nooit krijgen, maar een stabiel en “vast” inkomen geeft al voldoende zekerheden. Hypotheekbanken houden nog onvoldoende rekening met de veranderde arbeidmarkt.

 

Wat houdt een intentieverklaring in?

Bij het aanvragen van een hypotheek wordt er gevraagd om een werkgeversverklaring. Dit geldt als u een vast contract heeft, maar ook bij een tijdelijke arbeidsovereenkomst. In de verklaring staat onder andere het bruto salaris. In het geval uit de verklaring blijkt dat u een tijdelijke arbeidsovereenkomst heeft wordt ook de verklaring voortzetting dienstverband ingevuld. Ook wel intentieverklaring genoemd. Dit is een onderdeel van de werkgeversverklaring waarin de werkgever aangeeft dat de intentie bestaat om het tijdelijk contract om te zetten naar een vast contract.

 

Een intentieverklaring kan een werkgever niet aan gehouden worden

Bij werkgevers bestaat nog wel eens de angst dat ze verplicht zijn om een vast contract aan te bieden na het verstrekken van een intentieverklaring. Dat is niet het geval. In de verklaring geeft de werkgever aan de intentie te hebben om het tijdelijk contract om te zetten naar een vast contract. Voor de werknemer is dit geen garantie dat het ook echt gebeurt. Dit is zelfs al een keer voor de rechter uitgevochten. Een werknemer eiste een vast contract op basis van een intentieverklaring. De werknemer heeft geen gelijk gekregen.

 

Zonder intentieverklaring geen hypotheek?

Zonder een intentieverklaring wordt het inkomen alleen meegenomen voor de resterende periode van het contract. Voor een hypotheek heeft u over het algemeen weinig aan het meerekenen van het huidige inkomen voor bijvoorbeeld een periode van een paar maanden, half jaar of iets langer. Er is een andere optie. U heeft ook de mogelijkheid om aan te tonen dat uw inkomen stabiel genoeg is om de hypotheeklasten te dragen.

Flexwerkers hebben de mogelijkheid om het gemiddelde inkomen over de afgelopen drie jaren mee te laten nemen bij het beoordelen of een hypotheek afgesloten kan worden. In dat geval vraagt de hypotheekbank om jaaropgaven over de afgelopen drie boekjaren. Hoe het gemiddelde inkomen wordt berekend verschilt per hypotheekbank. Het laatste jaar kan zwaarder meewegen dan de overige jaren.

De werkgeversverklaring met de intentieverklaring kunt u in laten vullen door de afdeling personeelszaken van uw werkgever. Er worden specifieke gegevens opgevraagd en het formulier moet nauwkeurig ingevuld worden.

Deel dit artikel:

Recente artikelen