Onze dienstverlening is persoonlijk, scherp geprijsd en zeer uitgebreid. Wil jij weten wat wij voor je doen? Lees meer

Wat is een overbruggingskrediet?

Doorstromers op de huizenmarkt kopen vaak al een huis voordat de oude woning via de notaris is overgedragen. Dit is ook gebruikelijk want tussen verkoop en de daadwerkelijke overdracht van een huis zit soms wel een paar maanden. De overwaarde die vrij komt uit de verkochte woning kan dan nog niet gebruikt worden voor de nieuwe woning. Dit probleem is op te lossen met een overbruggingskrediet.

Wat is een overbruggingskrediet?

Een overbruggingskrediet is een tijdelijke lening die afbetaald wordt zodra de overwaarde uit de verkochte woning vrij komt. Het is een aflossingsvrije hypotheek waarvoor u alleen rente verschuldigd bent. Op deze lening kunt u boetevrij aflossen. De looptijd van het krediet is tot het moment dat de overwaarde uit uw verkochte woning beschikbaar komt. De duur van een overbruggingskrediet varieert van een aantal maanden tot maximaal twee jaar.

 

Waarom is een overbruggingskrediet nodig?

De noodzaak van een overbruggingskrediet laat zich het eenvoudigst uitleggen aan de hand van een voorbeeld:

Stel, u verkoopt uw huis voor een bedrag van 200.000 euro. Op het huis rust een hypotheek van 125.000 euro. Na overdracht van het huis aan de nieuwe eigenaren, ontvangt u dus een overwaarde van 75.000 euro.
Deze 75.000 euro gebruikt u voor de aankoop van uw nieuwe woning. Echter, u kunt nog niet over dit bedrag beschikken, want de overdracht van uw verkochte woning is pas over twee maanden.
De koopprijs van uw nieuwe woning bedraagt 250.000 euro.
U sluit dan een hypotheek af van 175.000 euro en een overbruggingskrediet van 75.000 euro.
Zodra uw verkochte woning wordt overgedragen aan de nieuwe eigenaren, komt de overwaarde van 75.000 euro vrij en kunt u uw overbruggingskrediet in één keer afbetalen.

 

Wat kost een overbruggingskrediet?

Bij het kopen van een huis voordat de oude woning is verkocht, moet er rekening worden gehouden met tijdelijk hoge lasten. U betaalt namelijk de hypotheeklasten van de oude woning en de nieuwe woning én er is hypotheekrente verschuldigd over het overbruggingskrediet. De betaalde hypotheekrente is overigens aftrekbaar van de belasting. Uiteraard vallen de extra lasten (hypotheek oude woning en de rente over het overbruggingskrediet) weer weg zodra uw oude woning wordt overgedragen aan de nieuwe eigenaar.

 

Moet overwaarde gebruikt worden voor de nieuwe woning?

Bij het verkopen van een huis krijgt u te maken met de zogenaamde bijleenregeling. Deze regeling houdt in dat u de gerealiseerde overwaarde bij verkoop van uw huis, weer moet gebruiken voor de financiering van de nieuwe woning. Doet u dat niet? Dan is de verschuldigde hypotheekrente voor de nieuwe woning niet volledig aftrekbaar. U heeft namelijk geen hypotheekrenteaftrek over een deel van de hypotheek ter grootte van de overwaarde. Uitgaande van ons eerdere voorbeeld moet de overwaarde van 75.000 euro weer ingebracht worden, anders heeft u in de nieuwe hypotheek over 75.000 euro geen recht op hypotheekrenteaftrek.

Als u na verkoop van uw huis niet weer opnieuw gaat kopen, heeft de bijleenregeling geen betrekking op u.

Een overbruggingskrediet brengt kosten met zich mee, maar is voor doorstromers een uitkomst. Het is een effectieve manier om een tijdelijk financieringsprobleem op te lossen.

Deel dit artikel:

Recente artikelen