Hoe verkoop je als belegger succesvol jouw ex-huurwoning?
De woningmarkt in Nederland is constant in beweging. Daarom kan het lastig zijn om de realistische waarde van uw woning te bepalen. Welke factoren spelen er mee, en hoe bepaalt een taxateur deze waarde?
U zag het vast al aankomen: de belangrijkste factor bij het bepalen van de waarde van een woning is de locatie. Een rijtjeshuis in het centrum van Sweikhuizen zal per definitie een lagere waarde hebben dan eenzelfde type woning in het centrum van Utrecht. Dat geldt eveneens voor verschillende wijken binnen dezelfde stad. Dit verschil in waarde heeft te maken met vraag en aanbod, en de voorzieningen en andere infrastructuur die er in de omgeving van het object beschikbaar zijn.
Maar uiteraard is locatie niet het enige wat telt. Naast de locatie spelen ook de unieke kenmerken van uw woning mee. Daarbij kunt u denken aan:
Tijdens zijn bezoek aan uw huis brengt de taxateur deze kenmerken in kaart.
De meest gebruikte manier om de waarde van een woning vast te stellen, is door middel van een vergelijking met soortgelijke objecten. Een NVM-taxateur heeft toegang tot een uitwisselingssysteem’. In dit systeem beheren alle NVM-makelaars in Nederland hun aanbod. En daarnaast is ook de historie terug te vinden van alle woningen die de afgelopen decennia verkocht zijn. Deze informatie levert een reëel inzicht in de prijzen in een buurt en dient als belangrijke input voor taxaties en waardebepalingen van woningen die nieuw in de verkoop komen.
Maar wat is dan precies de rol van de markt? De markt bepaald de vraag en het aanbod. En die hangt weer af van de economie.
In tijden van economische neergang is de vraag naar woningen laag en het aanbod hoog. De huizenprijzen zijn dan ook relatief laag. En vice versa. Nu de economie aantrekt zien we de vraag naar woningen stijgen. En doordat er veel verkocht wordt, daalt het aanbod. Woningen worden schaarser en een logisch gevolg is prijsstijging.
Met een vertragend effect ziet de taxateur deze prijsontwikkeling terug in zijn uitwisselingssysteem. Hij anticipeert dus op de situatie in de woningmarkt en corrigeert de cijfers in het systeem enigszins aan de hand van de marktsituatie. Is de trend op de woningmarkt opgaand, stabiel of is er een neergaande trend? De taxateur zal zijn hier rekening mee houden in de waarde die hij afgeeft aan zijn klant.
De kracht van de marktwerking kan per locatie verschillen. Momenteel zien we in Amsterdam en Utrecht bijvoorbeeld extreme marktwerking. In deze steden kenmerkt de markt zich als krap of zelfs gespannen: er is veel vraag en relatief weinig aanbod. Een gemiddelde verkoper kan wel 40-50 kijkers voor zijn woning verwachten. De woningen gaan dan ook als warme broodjes over de toonbank. En in de meeste gevallen boven of ver boven de vraagprijs. Dat maakt het voor een taxateur lastig om in te schatten wat de realistische waarde van een woning precies is. Maar zelfs in deze extreme situaties ontstaat er bij de taxateur een gevoel voor de trend in de markt.
Een taxateur zal altijd een zo objectief en reëel mogelijke waarde afgeven voor een woning. Een waarde die is gebaseerd op bovenstaande inzichten. En die waarde staat (soms jammergenoeg) los van de hypotheek die op de woning rust of van het bedrag dat er aan een aannemer is betaald voor een verbouwing. En daardoor valt de getaxeerde waarde van een woning soms tegen. Maar gelukkig soms ook mee. Want uiteindelijk vindt vrijwel iedereen zijn eigen huis het mooiste van de straat. En gelukkig maar!