Onze dienstverlening is persoonlijk, scherp geprijsd en zeer uitgebreid. Wil jij weten wat wij voor je doen? Lees meer

Wat te doen met een aflossingsvrije hypotheek?

Veel huiseigenaren hebben achteraf spijt van het kiezen voor de aflossingsvrije hypotheek. Heeft u ook een dergelijke hypotheek en weet u niet wat u ermee moet doen? Wij helpen u graag op weg.

De aflossingsvrije hypotheek is de goedkoopste hypotheekvorm. Geen enkele andere hypotheekvorm zorgt voor lagere maandlasten. Kwalitatief is het een slechte hypotheek. De hypotheekschuld blijft namelijk maximaal tot het huis wordt verkocht. Als u veertig jaar in het huis blijft wonen is de schuld nog steeds maximaal. Een ander groot nadeel is, dat ook bij overlijden er niets geregeld is. De hypotheekschuld gaat dan over op de erfgenamen.

 

Wat kunt u het beste doen met de aflossingsvrije hypotheek?

Moet u de hypotheek aflossingsvrij door laten lopen, of toch omzetten naar een andere hypotheekvorm? Deze vraag is niet te beantwoorden. Wat de beste oplossing is hangt onder andere af van uw persoonlijke omstandigheden, de waarde van het huis ten opzichte van de hypotheek en uw inkomen. Oversluiten naar een andere hypotheekvorm zal de maandlasten waarschijnlijk wel verhogen.

 

Aflossingsvrije hypotheek omzetten naar een andere hypotheekvorm

Als een aflossingsvrije hypotheek niet meer goed voelt, kunt u het beste zoeken naar een oplossing. U kunt de hypotheek omzetten naar een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. In beide hypotheekvormen wordt de hypotheekschuld volledig afbetaald gedurende de looptijd van de hypotheek. Bijvoorbeeld in de lineaire hypotheek wordt de hypotheekschuld gedeeld door het aantal maanden van de looptijd. De uitkomst is de maandelijkse aflossing die u verschuldigd bent. U kiest er bijvoorbeeld voor om uw aflossingsvrije hypotheek van €50.000 om te zetten naar een lineaire hypotheek. Uitgaande van een looptijd van 20 jaren, bent u maandelijks aan aflossing verschuldigd:  €50.000 / 240 maanden = €208,33.

 

Of de gehele hypotheek oversluiten

De meeste huiseigenaren met een aflossingsvrije hypotheek hebben ook nog een andere hypotheekvorm erbij. In het verleden is de aflossingsvrije hypotheek vaak gecombineerd met de beleggingshypotheek. Dit werd geadviseerd vanuit de gedachte dat als het rendement in de beleggingshypotheek dermate hoog is, ook nog een deel van de aflossingsvrije hypotheek afbetaald kan worden. De huiseigenaren die een dergelijke constructie hebben weten inmiddels wel beter. Vooral in de jaren 2008 en 2009 heeft u met een beleggingshypotheek slechte zaken gedaan. De gehele hypotheek oversluiten is dan ook het overwegen waard. Niet meer afhankelijk zijn van beleggingen geeft rust. Met de huidige lage rentes kan het interessant zijn.

 

Zelf een strijdplan maken om de aflossingsvrije hypotheek aan te vallen

Een alternatief voor het omzetten of oversluiten van uw aflossingsvrije hypotheek is zelf de controle houden over de schulden. U kunt de aflossingsvrije hypotheek in kleine stapjes zelf aflossen. Het voordeel hiervan is dat u zelf de controle houdt. Als het een jaar niet uitkomt, lost u niets extra af. Indien u ook nog een overlijdensrisicoverzekering afsluit ter hoogte van de aflossingsvrije hypotheek kunt u de kwalitatief slechte aflossingsvrije hypotheek toch goed onder controle houden en in stapjes aflossen.

Deel dit artikel:

Recente artikelen