Onze dienstverlening is persoonlijk, scherp geprijsd en zeer uitgebreid. Wil jij weten wat wij voor je doen? Lees meer

Wat zijn de bijkomende kosten bij het kopen van een huis?

Het kopen van een huis brengt kosten met zich mee. Deze kunnen hoog oplopen. Sommige kosten kunt u nog iets verlagen door te vergelijken. Andere kosten zijn juist vast en niet onderhandelbaar. Wat kunt u aan kosten verwachten bij het kopen van een huis?

Het verhuizen en inrichten van een ander huis is alleen al kostbaar, maar daar komen ook nog de kosten van het kopen en financieren van het huis bij. De totale lasten lopen in de duizenden euro’s. Het exacte bedrag aan bijkomende kosten is ook sterk afhankelijk van de waarde en de koopsom van het huis. De belangrijkste kosten bij het kopen van een bestaande woning lichten wij toe.

 

Het zoeken naar de perfecte woning

De meeste mensen zoeken op Funda naar hun droomhuis. Maar zodra u die gevonden heeft, wat dan? Want wat is een reële waarde, hoe gaat u de onderhandelingen in en zijn er misschien meerdere belangstellenden? Een aankoopmakelaar kan u helpen en bijstaan in dit proces. Bovendien is hij ervaren in het voeren van de onderhandelingen, kent hij de markt en weet hij precies over welke zaken afspraken gemaakt moeten worden. Het inhuren van een aankoopmakelaar brengt wel kosten met zich mee. De kosten van een aankoopmakelaar verschillen. Sommige rekenen een percentage, andere rekenen voor een aankoopbegeleiding een vast bedrag. De hoogte is ook afhankelijk van wat u van hem verwacht. Zo zal een gerichte aankoopbegeleiding goedkoper zijn dan een algemene zoekopdracht.

 

Wat is de bouwkundige staat van het huis?

Voordat u koopt moet u wel goed weten wat u koopt. De staat van het huis is op het eerste oog misschien goed, maar hoe goed is de bouwkundige staat werkelijk? Hiervoor kunt u een bouwkundige keuring laten uitvoeren. Vooral bij oudere huizen is dit aan te bevelen. De kosten van een bouwtechnisch onderzoek varieert van €300 tot €600.

 

De hypotheek regelen

Zodra het koopcontract is getekend is het officieel. U heeft een huis gekocht. Nu moet met spoed de financiering geregeld worden. Wacht hier niet te lang mee, want in het koopcontract is er waarschijnlijk een ontbindende voorwaarde opgenomen voor het rond krijgen van de financiering. Meestal is dit een week of 6 tot 8. Voordat deze periode verlopen is, moet u zekerheid hebben over uw hypotheek. Want hierna zit u aan de koop vast.

De hypotheekadviseur brengt advies- en bemiddelingskosten in rekening. De kosten variëren sterk. Ze lopen van €1.000 tot €3.000. Een taxatie zal ook noodzakelijk zijn voor de financiering. De kosten hiervan lopen in de honderden euro’s. Gaat u voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Hier worden kosten voor in rekening gebracht van 1% van de koopsom. Door de lagere hypotheekrentes verdient u deze investering binnen een paar jaren terug.

 

Overdragen van het huis op naam

De hypotheek is geregeld en nu is het een kwestie van overdragen van het huis op uw naam. Aan notariskosten kunt u rekening houden met ongeveer €1.000, uitgaande van een huis van €250.000. Voor duurdere huizen kunnen de kosten hoger oplopen. Mogelijk is hier een paar honderd euro op te besparen door offertes op te vragen bij meerdere notarissen. Ook ligt er bij de notaris nog een rekening voor de overdrachtsbelasting. Deze bedraagt 2% van de koopsom.

Wat extra geld achter de hand hebben is aan te raden. De bijkomende kosten zijn namelijk niet altijd meer volledig te financieren binnen de hypotheek.

Deel dit artikel:

Recente artikelen