Onze dienstverlening is persoonlijk, scherp geprijsd en zeer uitgebreid. Wil jij weten wat wij voor je doen? Lees meer

Wat zijn de voordelen en nadelen van een nieuwbouwhuis?

Het kopen van een nieuwbouwwoning heeft voordelen, maar zeker ook nadelen. Overweeg deze goed voordat u besluit om te gaan voor nieuwbouw. De voordelen zijn voor de meeste mensen wel helder, maar de nadelen worden onvoldoende gezien voordat mensen in het avontuur stappen.

In een huis wonen dat volledig is afgestemd op de eigen wensen en voorkeuren, is natuurlijk het grootste voordeel van nieuwbouw. Daar kunnen we ook gelijk een groot nadeel tegenover zetten. De kosten kunnen door aanpassingen in het oorspronkelijke plan flink in de papieren lopen. De kosten van bijvoorbeeld een iets andere keuken of andere wandtegels in de badkamer kunnen in de duizenden euro’s lopen.


Hieronder zal ik eerst de grootste voordelen toelichten en vervolgens de nadelen.

 

Een nieuwbouwhuis is goed geïsoleerd en energiezuinig

Door de sterk gestegen kosten van energie is de energiezuinigheid de laatste tientallen jaren veel belangrijker geworden. Steeds meer huizen hebben geen gasaansluiting meer. De energie wordt uit de grond gehaald of er wordt gebruik gemaakt van zonne-energie. Hierdoor valt de energierekening lager uit in vergelijking met bestaande bouw.

 

U kiest voor kwaliteit

Bij bestaande bouw weet u niet wat de vorige eigenaren aan het huis versleuteld hebben. Er kan veel ellende achter een voorzetwandje verstopt zitten. Misschien zijn er verborgen gebreken waar u later pas achter komt. Bij nieuwbouw kiest u voor kwaliteit en de modernste bouwmaterialen. Overigens kunt u hier niet blind vanuit gaan. Houd wel een vinger aan de pols.

 

Nadeel 1 – Houd rekening met hoge kosten

Bij een nieuwbouwhuis begint u met een standaarduitvoering van een huis. Wensen zorgen voor aanpassingen en hogere lasten. Bijvoorbeeld een iets ruimere woonkamer kost u duizenden euro’s extra. Maar ook gewoon een extra stopcontact loopt in de honderden euro’s. Het huis volledig naar wens indelen kan u tienduizenden euro’s extra kosten. Bij het bouwen van een huis heeft u de kans om alles naar wens te maken, maar het prijskaartje is vaak niet mals.

 

Nadeel 2 – De bouw loopt vaak uit

Bij het bouwen van een huis wordt er vaak onvoldoende rekening gehouden met tegenvallers. Bestelde bouwmaterialen komen bijvoorbeeld weken later aan of door een foutje in de bouw moet een deel opnieuw gebeuren. Ook door weersomstandigheden kan het allemaal uitlopen.

 

Nadeel 3 – Het aanbod aan nieuwbouwhuizen is klein

In vergelijking met bestaande bouw heeft u een beperktere keuze. De kans van slagen dat u uw droomhuis vindt is dus veel kleiner.

 

Nadeel 4 – U woont jarenlang op een bouwplaats

Als uw nieuwbouwhuis een deel uitmaakt van een nieuwe buurt, dan duurt het vaak nog jaren voordat het ook echt op een buurt lijkt. In de eerste jaren is er nog maar beperkt begroeiing. Hierdoor oogt de buurt nog kil en ongezellig.

 

Nadeel 5 – Na oplevering van het huis krijgt u nog hoge kosten

Een nieuwbouwhuis brengt al hoge kosten met zich mee. Maar na de oplevering bent u nog niet klaar wat betreft de kosten. Het huis moet nog volledig ingericht worden. De muren moeten nog naar smaak gemaakt worden en hetzelfde geldt waarschijnlijk voor de vloeren. Onderschat de kosten van het inrichten van een tuin ook zeker niet. Vooral als u bomen wilt plaatsen die al redelijk hoog zijn.

Een nieuwbouwhuis heeft zeker voordelen, maar houd ook rekening met de nadelen en de hoge kosten.

Deel dit artikel:

Recente artikelen