Onze dienstverlening is persoonlijk, scherp geprijsd en zeer uitgebreid. Wil jij weten wat wij voor je doen? Lees meer

Welke rentevaste periode kiezen?

Bij het kopen van een huis zit u nu in een unieke positie. De hypotheekrente is namelijk historisch laag. U kunt nu de hypotheekrente vastzetten voor een periode van 20 jaren tegen een hypotheekrente van 2,5%. Gaat u voor 10 jaren vast? De rentelasten bedragen dan ongeveer 1,75%. Het is niet verwonderlijk dat huizenkopers massaal kiezen voor de langere rentevaste periodes, maar daar kleven ook nadelen aan. Welke rentevaste periode kunt u het beste kiezen?

Niet alleen huizenkopers zijn blij met de huidige lage rente. Ook huiseigenaren die nu de hypotheekrente weer voor een nieuwe periode vastzetten worden blij van de huidige rentestand. Waarschijnlijk zakken de maandlasten sterk. Helaas gaat dit verhaal niet op voor de spaarhypotheek en de bankspaarhypotheek, maar voor andere hypotheekvormen wel.

 

Hoe lang de hypotheekrente vastzetten?

Kiezen voor een korte rentevaste periode geeft de laagste maandlasten. Met een rentevaste periode van 1 jaar zit u op 1,5% of zelfs nog lager. Uitgaande van een hypotheekschuld van €200.000, zit u op een rentelast van €250 per maand. Dit geeft de laagst mogelijke lasten, maar wat gaan de hypotheekrentes doen het komende jaar? Bij een sterke stijging van de rente had u achteraf beter kunnen kiezen voor een langere rentevaste periode. De 10 jaar rentevaste periode wordt van oudsher het meest gekozen. U ziet nu wel dat 20 jaar vast in opkomst is. Logisch, want u heeft nu de kans om uw hypotheeklasten voor 20 jaar vast te zetten tegen een zeer lage rente.

 

De slimste keuze is afhankelijk van meerdere factoren

Uitgaande van een hypotheek met NHG heeft u nu de kans om de hypotheekrente voor de volledige looptijd vast te zetten tegen de zeer lage rente van dit moment. Een rentevaste periode van 30 jaren wordt zelfs nog minder dan 3% rente voor in rekening gebracht. Maar u moet de rentevaste periode ook afstemmen op uw wensen en visie. Woont u over 30 jaar nog in het huis? Als het antwoord “nee” of “misschien” is, kunt u nog steeds kiezen voor 30 jaar vast. Een voorwaarde is wel dat de hypotheek mee te verhuizen is naar een ander huis.

 

Ook uw leeftijd speelt een rol

Huizenkopers van 50 jaar of ouder kunnen er nu al rekening mee houden wat ze na de pensionering willen. Wilt u uw huis verkopen na uw pensionering en met de overwaarde uw pensioen aanvullen? Dan gaat u niet voor een rentevaste periode van 30 jaren. Dit geldt ook huiseigenaren die mogelijk op termijn voor het werk moeten verhuizen. Stel, u wordt voor een periode van een paar jaren naar een ander deel van Nederland gestuurd. U gaat daar niets kopen omdat het maar tijdelijk is. Als dit het geval is had u beter kunnen profiteren van een lagere hypotheekrente met een kortere rentevaste periode.

Het kiezen van een rentevaste periode lijkt eenvoudig, maar laat u hierin goed adviseren. Let niet alleen op de hoogte van de hypotheekrente. De voorwaarden kunnen ook van groot belang zijn.

Deel dit artikel:

Recente artikelen