Onze dienstverlening is persoonlijk, scherp geprijsd en zeer uitgebreid. Wil jij weten wat wij voor je doen? Lees meer

WOZ waarde opvragen

De WOZ waarde wordt door de gemeente vastgesteld. Indien u niet akkoord gaat met de hoogte van het bedrag kunt u bezwaar maken. Om te bepalen of de gemeente de juiste waarde hanteert is het handig om vergelijkingsmateriaal te hebben. Sinds 1 oktober 2016 kunt u bij de buren gluren. Veel Nederlandse gemeenten maken de waardes openbaar en online beschikbaar.

Via het WOZ waardeloket kunt u de WOZ waarde opvragen van willekeurige huizen. Helaas doen nog niet alle gemeenten mee. De gemeenten die meedoen vindt u op de website van Waarderingskamer.nl.

 

Wat heeft u aan de WOZ waarde van andere huizen?

De WOZ waarde van uw eigen huis wordt jaarlijks in het eerste kwartaal van het jaar gestuurd. Waarom zou u de website dan willen raadplegen? Eén van de redenen is nieuwsgierigheid, maar er zijn ook nuttige redenen voor het kijken op de website. Door te vergelijken kunt u onterechte verschillen gebruiken om uw bezwaar over de hoogte van de WOZ waarde te onderbouwen. Ten tweede kunt u op de website achterhalen wat de WOZ waarde van een aan te kopen huis is. Hier kunt u van afleiden welke heffingen en belastingen u moet betalen. Dit vraagt om een verdere toelichting.

 

Toelichting reden #1 – Onterechte verschillen in de WOZ waarde

Een lagere WOZ waarde is van belang voor meerdere heffingen die op deze waarde worden afgestemd. De hoogte van de onroerendezaakbelasting (OZB) die u moet betalen, is afhankelijk van de WOZ waarde. En ook het eigenwoningforfait en de heffing van de waterschappen. Een (sterke) verlaging van de WOZ waarde kan u jaarlijks honderden euro’s aan lasten besparen.

Stel, de gemeente heeft de WOZ waarde van uw huis ingeschat op €200.000. Het huis van de buren is exact hetzelfde huis, maar in het huis is flink geïnvesteerd om te moderniseren. Het huis heeft een nieuwe badkamer en keuken. De WOZ waarde van het huis van de buren bedraagt €190.000. Uw huis is nog in originele staat en de waarde wordt hoger ingeschat. Met deze onderbouwing heeft een bezwaar tegen de WOZ waarde bij de gemeente een grote kans van slagen.

 

Toelichting reden #2 – Wat worden de lasten van het nieuwe huis?

Bij het kopen van een huis moet u ook rekening houden met de hoogte van de bijkomende kosten. Zo bent u bij een appartement servicekosten verschuldigd. Of bij de aankoop van een oud huis zult u hogere onderhoudskosten hebben. Zo kan ook de hoogte van de WOZ waarde worden meegenomen in de lasten van uw toekomstige woning. Hoe hoog deze lasten worden van het nieuwe huis verschilt per gemeente. Het kan dus verstandig zijn om dit uit te zoeken voordat u het huis koopt.

Begin 2017 krijgt u weer de waarde volgens uw gemeente toegestuurd. En bezwaar indienen als de waarde te hoog is? Zeker doen!

Deel dit artikel:

Recente artikelen