Onze dienstverlening is persoonlijk, scherp geprijsd en zeer uitgebreid. Wil jij weten wat wij voor je doen? Lees meer

Zes redenen om de volgende stap te zetten in uw wooncarrière

Er zijn meerdere redenen om het kopen van een (ander) huis niet uit te stellen. De zes belangrijkste redenen delen wij graag met u.

Tijdens de crisisjaren tussen 2008 en 2013 is het kopen van een huis massaal uitgesteld. De huizenprijzen waren aan het dalen, en het was niet duidelijk wanneer de bodem bereikt werd. Inmiddels is de dalende trend duidelijk doorbroken. Dit in combinatie met andere redenen is het nu het ideale moment voor het kopen van een huis.

 

Reden 1: De hypotheekrente is extreem laag

Huizenkopers knijpen de handen dicht met de huidige hypotheekrentes. Voor minder dan 2 procent kunt u de hypotheekrente al vastzetten voor tien jaren. Wilt u voor een langere tijd zekerheid over de hoogte van de maandlasten? Geen probleem, voor minder dan 3 procent klikt u de hypotheekrente vast voor 20 jaren. Door het uitstellen van het kopen van een huis, kunt u in de toekomst een hogere hypotheekrente verschuldigd zijn. Sinds 1 juli zijn er al tientallen verhogingen van hypotheekrentes doorgevoerd. Mogelijk blijven de hypotheekrentes vanaf nu stijgen.

 

Reden 2: Vanaf volgend jaar kunt u weer minder lenen

U kunt bijkomende kosten bij het kopen van een huis nu nog voor een deel meefinancieren. Vanaf 2018 is dat niet meer mogelijk. Vanaf volgend jaar heeft u dus meer spaargeld nodig om te investeren in uw woondroom. Dit jaar kunt u nog een hypotheek krijgen van 101 procent van de waarde van het huis. In 2018 is het percentage gezakt naar 100 procent.

 

Reden 3: Huis huren is weggegooid geld

Door de lage rente is het nu zeer goedkoop kopen. Dit maakt een koophuis gemiddeld goedkoper dan een huurhuis. Vooral als u geen recht heeft op huurtoeslag. Daar komt nog eens bij dat in de hypotheeklast een aflossing verwerkt zit. Iedere maand komt u dichter bij een volledig afbetaald huis. Het huren van een huis wordt steeds maar weer duurder. Ga er maar vanuit dat volgend jaar juli weer een huurverhoging wordt doorgevoerd. Na bijvoorbeeld 20 jaren betaalt u een veel hogere huur dan nu en u heeft geen eigen vermogen opgebouwd. Vermogen bouwt u wel op in een eigen woning.

 

Reden 4: Fiscaal gunstig restschulden financieren

Is de hypotheek op uw huis hoger dan de verkoopwaarde van het huis? Tot 1 januari 2018 kunt u een restschuld na het verkopen van uw huis nog aftrekbaar maken van het inkomen. Stel, u koopt een ander huis waarin u de restschuld uit de verkochte woning mee financiert. De betaalde hypotheekrente is aftrekbaar gedurende een periode van 15 jaren. Van een ontstane restschuld na 1 januari 2018, kunt u de rentelasten niet meer aftrekken van uw inkomen.

 

Reden 5: De huizenprijzen stijgen hard

Een betaalbaar huis is mogelijk over een paar jaren niet meer betaalbaar. De huizenprijzen zijn de afgelopen jaren flink gestegen. Als de huizenprijzen sterk blijven stijgen, zijn steeds minder huizen voor u betaalbaar. Na het kopen van een huis profiteert u juist van de stijgende huizenprijzen.

 

Reden 6: Huis niet meer volledig te financieren met een hypotheek?

Vanaf 2018 zijn de financieringskosten voor het kopen van een huis niet meer in de hypotheek te financieren. Maar er wordt gesproken over een nog verdere beperking van de maximale hypotheekverstrekking. Bijvoorbeeld in Duitsland kunnen huizenkopers maar 80 procent van een huis financieren met een hypotheek. Dit zal niet op korte termijn gebeuren, maar het is zeker niet uit te sluiten voor de toekomst.

Deel dit artikel:

Recente artikelen